BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Müslüman azınlıklar bizden hizmet bekliyor

Mehmet Görmez, "İslam coğrafyasındaki büyük sorunlar bir yandan da İslamafobiyi körüklüyor, besliyor, yükseltiyor" dedi.

Abone ol

Bozok Üniversitesi Erdoğan Akdağ Kongre ve Kültür Merkezi'nde din görevlileri ile bir araya gelen Görmez, burada yaptığı konuşmada, din görevlileriyle hasbihal etmeye büyük önem verdiğini söyledi.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, din hizmetlerini yürütmenin hem büyük ve şerefli bir görev olduğunu hem de ağır mesuliyetler taşıdığını belirterek, bunun için din görevi hizmetinde bulunanlarla muhasebe yapacaklarını dile getirdi.

İslam coğrafyasının zor günler geçirdiğine dikkati çeken Görmez, şöyle devam etti:

"Son iki yüzyıldır İslam coğrafyasının fay hatlarıyla o derece oynandı ki bütün coğrafya kendisi üzerinde düşünme imkanı bile bulamadı. Bütün sorunlarını erteledi. İşgaller, sömürgeler, bunların gölgesinde ilimden mahrumiyet, cehalet... Ve bugün geldiğimiz noktada şöyle bir İslam coğrafyasına baktığımızda, dünyadan haberleri alırken gerçekten içimiz kan ağlıyor. Yakın coğrafyamızdaki haberlere bir bakıyoruz, patlamalar, canlı bombalar, şu kadar çocuk, şu kadar kadın öldü, şurada bir mezhep çatışması, şöyle bir iç savaş, şurada bir bahar, hadi burada bir kış... Hep beraber ibretle izliyoruz. İslam coğrafyası, kendi içinde bu sorunları yaşarken bir taraftan da dünyanın yüreğine İslam korkusu bir siyaset olarak yerleştirildi."

Görmez, her ülkenin İslam'dan nefret etme oranlarının her gün yükseldiğine vurgu yaparak, Diyanet İşleri Başkanlığı olarak bunu üzülerek takip ettiklerini belirtti.

- "Seyirci kalmamız mümkün değil"

Bu rakamın son 3-4 yılda bazı ülkelerde yüzde 50'nin üzerine çıktığına işaret eden Görmez, "Her iki kişiden birisi şunu söylüyor; 'İslam'ın varlığından korkuyorum' Tabi İslam coğrafyasındaki büyük sorunlar, bir yandan da bu İslamafobiyi körüklüyor, besliyor, yükseltiyor. Bugün İslam coğrafyası böyle bir konumda" ifadesini kullandı.

Millet olarak bunlara seyirci kalmalarının mümkün olmadığını anlatan Görmez, "Diyanet İşleri Başkanlığı olarak Rusya'nın içerisindeki 20 milyon Müslümanla dayanışmamız var, bizden talepleri, istekleri var. Türk Cumhuriyetleri, Balkanlar, Afrika ve tüm ülkelerdeki Müslüman azınlıklar, bizden hizmet bekliyor" diye konuştu.

Toplantı, daha sonra basına kapalı olarak devam etti.

Öte yandan, Görmez, ziyareti kapsamında Bozok Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde de incelemelerde bulundu.