BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Murdoch ailesi ifadeye çağrıldı

İngiltere parlamentosu, medya devi Rupert Murdoch ve oğlu James'i ifade vermek üzere resmen davet etti. Ancak Murdoch ailesi İngiliz vatandaşı olmadıkları için ifadeye zorlanamıyorlar.

Abone ol

İngiliz milletvekilleri, medya devi Rupert Murdoch ve oğlunu, şirketlerini hedef alan yasadışı telefon dinleme suçlamaları konusunda bilgi vermeye zorlamak üzere celp yoluna gidiyor.

Dünyanın en büyük medya şirketlerinden News Corporation'ın sahibi ve yöneticisi olan Rupert Murdoch, ilgili parlamento komisyonunun davetine uymayı vaktinin müsait olmadığını belirterek kabul etmemişti.

Oğlu James ise Kültür, Medya ve Spor Komisyonu'nca Salı günü düzenlenecek oturuma katılamayacağını bildirip, başka bir gün belirlenmesini istedi.

Milletvekilleri bunun üzerine, daha önce komisyona konu hakkında verilen ifadelerin doğru olmadığının ortaya çıktığını ve bu konuda açıklama beklediklerini vurgulayarak üç yetkiliyi de Salı günü 14.30'da görmek istediklerini celp yoluyla bildirme kararı aldı.

Başbakan Yardımcısı Nick Clegg, üç yetkiliye 'doğru olanı yapıp komisyon önüne çıkma' çağrısında bulundu.

Murdoch'ın İngiltere'deki basın yayın faaliyetlerini yürüten News International şirketinin başkanı Rebekah Brooks, oturuma katılacağını duyurdu.

Brooks, İngiliz vatandaşı olarak medya komisyonunun oturumuna katılmakla yükümlü.

Ancak krize müdahale etmek üzere İngiltere'de bulunan Murdoch'lar, Amerikan vatandaşı ve çağrının onları ne derece bağladığı tartışma konusu.

Bu nedenle milletvekilleri sonraki adımın ne olacağı konusunda hukukçulardan görüş alıyor.

Bu adım, Meclis Başkanı emriyle ifadeye çağırılmaları olabilir. Polisin emri uygulamak için devreye girmesi anlamına gelen bu uygulamaya en son 1992'de, bir diğer büyük basın-yayın grubunun başında olan Maxwell kardeşler için başvurulmuştu.

Gözaltı sayısı dokuz oldu

Dört bin kişiyi etkilediği düşünülen yasadışı telefon dinleme skandalı nedeniyle, suçlamaların odaklandığı News of the World gazetesi geçen hafta kapatılmıştı.

Soruşturmayı yürüten polis yetkilileri bugün gazetenin eski genel yayın yönetmeni yardımcısını da gözaltına aldı.

Gazeteden 2009'da ayrılan Neil Wallis, soruşturmanın Ocak ayında yeniden açılmasından bu yana gözaltına alınan dokuzuncu zanlı oldu.

Dedektifler son olarak İngiliz polisinin 7 Temmuz saldırı sonrasında polis tarafından yanlışlıkla öldürülen Brezilyalı Jean Charles de Menezes'in yakınlarına, numaralarının gazete için çalışan bir özel dedektifin dinleme listesinde yer aldığını bildirdi.

News of the World gazetesinin kaçırılan, cinayete kurban giden kişilerle görev sırasında ölen askerler ve yakınlarının cep telefonlarına girdiği yolundaki suçlamalar, İngiliz kamuoyunun büyük tepkisini çekmişti.

İngiltere'nin en büyük gazetelerinden Sun, Times ve Sunday Times'ın sahibi olan News Corporation, dün tartışmalar nedeniyle uydu üzerinden yayın yapan BSkyB şirketinin tüm hisselerini satın alma girişiminden vazgeçmişti.

Rupert Murdoch'a ait şirketlerin, Amerika Birleşik Devletleri'nde de incelemeye alınması için çağrılar artıyor.

Senato ve Temsilciler Meclisi üyeleri, FBI'dan Amerikan vatandaşlarının telefonlarının dinlenip dinlenmediğini araştırmasını istiyor.