BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 35,01
ALTIN 2.427,85
HABER /  GÜNCEL

Mumcu cinayetinde önemli detay!

1993 yılında bombalı tuzakla öldürülen gazeteci-yazar Uğur Mumcu'nun eşi Güldal Mumcu'nun Yeşil açıklaması sonrası tartışmalar devam ediyor.

Abone ol

1993 yılında bombalı tuzakla öldürülen gazeteci-yazar Uğur Mumcu'nun eşi Güldal Mumcu'nun suikasttan 3 yıl sonra 'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım'ın evlerini ziyaret ettiğini açıklamasının ardından tartışmalar devam ediyor. Dönemin TBMM Uğur Mumcu Cinayeti Araştırma Komisyonu, hazırladığı raporunda bazı isimler ve kurumlar hakkında araştırma yapılmasını talep etti. Ancak konuya ilişkin tek bir adım dahi atılmadığı ortaya çıktı.

Komisyonun sonuç bölümünde, "Soruşturmayı savsaklayan ve görev kusuru olan, eski DGM Başsavcısı Nusret Demiral ve eski DGM Savcısı Ülkü Coşkun; Uğur Mumcu'yu koruma konusunda gerekli önlemleri almayan Ankara Valisi ve her kademede görev yapan diğer ilgililer; 18.02.1993 tarihinde TRT'de yayınlanan Perde Arkası programına katılarak görüş belirterek soruşturmanın gizliliğini ihlal eden kamu görevlileri; 20.09.1993 tarihinde yayınlanan Ateş Hattı programına tanık Ayhan Aydın'ı götürerek soruşturmanın gizliliğini ihlal eden güvenlik görevlileri; tutanakta tahrifat yapan ve imha tutanaklarını tanzim eden İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde görevli polislerle, diğer ilgili ve görevliler" hakkında, inceleme, araştırma ve gerekli soruşturmanın yapılmasının uygun olacağı belirtiliyor. Fakat aradan geçen 19 seneye rağmen, Meclis Araştırma Komisyonu'nun taleplerinin hiçbirinin yerine getirilmediği ortaya çıktı.

"MİT VE GENELKURMAY BİZİ YANLIŞ YÖNLENDİRDİ"

Dönemin TBMM Uğur Mumcu Cinayeti Araştırma Komisyonu Başkan Vekili Tevfik Diker, komisyonu MİT, Genelkurmay, Jandarma başta olmak üzere diğer devlet kurumları ile şahısların yanlış yönlendirdiğini vurguladı. Yeni gelişen olaylar, mevcut konjonktür ve ortaya çıkan yeni bilgiler, iddialar ışığında 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal, eski Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis, Gazeteci-yazar Uğur Mumcu ve TBMM Susurluk Komisyonu Raportörü Hakim Akman Akyürek'in ölümlerini araştırmak için yeni TBMM Araştırma Komisyonları kurulması gerektiğini dile getiren Diker, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konuda girişimde bulunması gerektiğini ifade etti.

YANLIŞ BİLGİ VERENLERİN ÜZERİNE GİDİLMELİ

Bu dört cinayette ortak noktalar bulunduğuna dikkat çeken Diker, şöyle devam etti: "Muhtemel kurulacak TBMM Artaştırma Komisyonu , özellikle; Türk Gladyosunu, Türk derin devletini, kontrgerillayı, eski MİT'i, kirli siyaseti, Baronlar Konseyini, CIA ve MOSSAD ile Türk derin devlet ilişkilerini, mafya-çete bağlantılarını, PKK-Ergenekon işbirliğini, Özel Kuvvetleri, Genelkurmay ATASE (Harp Tarihi) ile Kozmik Oda arşiv kayıtlarını incelemeli ve araştırmalıdır. Ayrıca Uğur Mumcu cinayetinde bugüne kadar ortaya konan resmi görüş terk edilmeli ve uzaktan kumanda ile cinayetin işlenmiş olması ihtimali üzerinde yoğunlaşılmalıdır. 20. Dönem TBMM Uğur Mumcu Cinayetini Araştırma Komisyonu'na yanlış yönlendirici bilgi verenler ile bilgi ve belgeleri saklayanların da üzerine gidilmelidir. Hakim Akman Akyürek ve Gazeteci Yazar Tuncay Özkan ilişkileri sorgulanmalıdır."