BIST 10.046
DOLAR 32,41
EURO 34,81
ALTIN 2.410,87
HABER /  DÜNYA

Muhalifler Esed'in kalbine ilerliyor

Suriye'de çatışmalar sürerken, muhalifler Esed yönetimine bağlı bir askeri okulu da ele geçirdiklerini duyurdu.

Abone ol
Suriye'de çatışmalar Şam ve Halep'te yoğunlaşıyor. Halep'e doğru ilerleyen muhalifler, kentin 16 kilometre kuzeyindeki bir askeri eğitim okulunu ele geçirdiklerini açıkladı.

Suriyeli muhalif liderler, ülkenin ticari kalbi olarak nitelendirilen Halep'e ilerleme talimatı verdiklerini belirttiler, askerlere kendi saflarına katılma çağrısında bulundular. Bu arada 
Halep'ten şiddetli sokak çatışmaları haberleri geliyor. Muhalifler kent merkezinde 2 semti ele geçirdiklerini, havaalanına doğru ilerlediklerini savundu.

Suriye televizyonu ise Halep'te şiddetli çatışma haberlerini yalanladı, çok sayıda muhalifin yakalanarak öldürüldüğünü ileri sürdü.

MUHALİFLER ESED'IN KALBİNE İLERLİYOR

Halk akın akın Halep'te çatışma olan bölgelerden kaçmaya çalışıyor. Gözlemciler, Halep'in düşmesi halinde, Esed rejiminin ağır darbe alacağını kaydediyor. Şam'da da hükümet birlikleri, muhaliflerin elindeki 2 semte saldırılarını yoğunlaştırdı. Hükümet birliklerinin bir semti geri aldığı, diğerini kuşattığı belirtiliyor. Muhalifler kentin havadan bombalandığını duyururken, Suriye televizyonu bunu yalanladı, başkentin genelinde durumun sakin olduğunu savundu.

Şam'da dükkan ve benzin istasyonlarının çoğunun kapalı olduğu, açık olan benzin istasyonları ile fırınların önünde uzun kuyruklar oluştuğu haber veriliyor.

ESED YİNE GÖRÜNDÜ YİNE KONUŞMADI 

Öte yandan Devlet Başkanı Beşşar Esed de, savunma bakanı ve genelkurmay başkanı dahil 4 üst düzey yardımcısını kaybettiği saldırının ardından ikinci defa kameraların önündeydi. Suriye televizyonu, Esed'in yeni genelkurmay başkanıyla görüştüğünü duyurdu.

İsrail istihbaratı, Esed'in hala Şam'da bulunduğunu, ordunun da, çok sayıda generalin muhaliflerin tarafına geçmesine rağmen hala Esed'e bağlı olduğunu iddia etti.

Muhalifler, Türkiye sınırında Halep'in kuzeyindeki üçüncü sınır kapısını da ele geçirdiklerini açıkladı.

Suriyeli muhalifler, hükümet birliklerinin ülkenin kuzeyinde Suriyeli Kürtlerin yaşadığı bazı yerleşim merkezlerinden çekildiklerini, bu bölgelerin kontrolünün de yerel yöneticilere geçtiğini kaydetti.

Bu arada İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu da, Suriye ordusunun elindeki silahların, özellikle de kimyasal silahların İran ya da Hizbullah'ın eline geçmesi ihtimaline karşı kayıtsız kalamayacaklarını söyledi.