BIST 10.254
DOLAR 32,30
EURO 34,80
ALTIN 2.408,18
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Muhalefetten MİT Yasası'na 56 eleştiri!

MİT Yasası'nda yapılması planlanan değişiklikle ilgili TBMM Adalet Komisyonu tarihi günlerinden birini yaşadı...

Abone ol

İNTERNETHABER (ÖZEL HABER) - MİT Mensupları hakkında ağır cezalık suçlar dahil bütün soruşturmalara ve Başbakan'ın görevlendireceği kişilere dokunulmazlık getiren yasayla ilgili muhalefet partileri sert eleştiriler getirdi.

İşte muhalefetin tam 56 maddelik eleştiri listesi..

1- İç tüzük 26'ya göre toplantıya çağrı komisyon başkanı tarafından yapılmak zorunda. Bu teklifle ilgili çağrı başkanvekili tarafından yapıldı.

2- İçtüzüğe göre 48 saat geçmeden görüşülemez. Bu süre geçmeden görüşülmeye başlandı.

3- Bir çok vekil aynı konuda teklif verdi ama aylardan beri gündeme alınmadı. Bu teklif Cuma günü mesai saatleri sonunda verildi ve hemen bu gün gündeme alındı.

4- Barolar birliği, üniversiteler vb temsilciler olmadan görüşülüyor.

5- Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ "suç yok görev var" diyor. Muhalefet milletvekilleri "Görev olduğunu kim belirliyor. Kapalı oturum yapalım açıklayın bu görevi" dedi.

6- Anayasaya göre kimse hukukun dışına çıkamaz ve suç işleyemez. Başbakan özel olarak görevlendireceği kişiye bu dokunulmazlık, sorumsuzluk ve hukukun üstünde olma imtiyazı veriliyor. Bu yetkinin verilmesi paralel devlet ve çeteleşmelere yol açar.

7- Mit kanununa göre 4. maddede sayılan görevlerden başka görev verilemez deniliyor. Ama bu istediği görevi verebilecek. Kanun içinde dahi çelişki var.

8- Özel görevli kim olacak belli değil, kamu görevlisi mi, işçi mi, sözleşmeli mi, türk mü yabancı mı belli değil.

9- Özel görevliye verilecek görev nedir. Sınırı nedir. Belli değil.

10- Bu teklifin yasalaşması halinde tüm karanlık olaylar hükümete atfedilecektir. Şaibeler olacaktır. Hükümet töhmet altında kalacaktır.

11- Şimdiye kadar yargı bağımsızdır, bu yargının tasarrufudur denilirken bu olayda neden aynı şey denilmiyor.

12- Anayasa 137 ve 138 ihlal ediliyor ve yürütülmekte olan bir soruşturmaya müdahale ediliyor.

13- Özel görevlendirme idare hukukumuzda yoktur. Sadece TİB denetimiyle ilgili böyle bir hüküm vardı onu da anayasa mahkemesi iptal etti.

14- Savcılığın iddiaları vahimdir. Soruşturmaya konu iddialar oldukça ağır: Örgütü yönetmek, yardım etmek, desteklemek, kanlı olayları bilmelerine rağmen haber vermemek, göz yummak, bunların üstü örtülemez. Mutlaka yargı bunları açıklığa kavuşturmalıdır. Başka bir kişi ya da organın aklaması tatmin etmez. Yargı aklamalıdır.

AK PARTİ'YE DENİZ FENERİ HATIRLATMASI...

HABERİN DEVAMI İÇİN DİĞER SAYFAYI TIKLAYINIZ...[PAGE]15- Erzurumda savcının yetkisi kaldırıldığında kıyamet koparılmıştı. Deniz feneri ile bu olayda da savcı görevden alındı ama niye çıt çıkarmıyosunuz.

17- Bu kanun kişiye özel bir kanundur.

18- Sayın bozdağ "kanunu yanlış yorumladırlar" dedi. Siz bir hukümet üyesisiniz. Bunu siz belirleyecekseniz yargıya hiç gerek yok, kuvvetler ayrılığına hiç gerek yok.

19- Mit kanunu özel kanundur deniliyor. Ama cmk nın 250 maddesi daha özel bir kanundur. Sonraki kanudur.

20- Hükümet üyelerinin tamamı "savcı görevini kötüye kullandı, yasayı yanlış yorumladı bunu hazmedemeyiz, suç yok vazife var" diyorlar. Bunların hepsi yargılaya müdahale, adil yargılanmayı etkilemeye teşebbüs. Kılıçdaroğlu hakkında adil yargılanmayı etkilemeye teşebbüsten fezleke hazırlandı. Bu açıklamalara niye fezleke düzenlenmiyor.

21- Eta ve ira ile görüşüldü. Pkk ile de görüşülsün. Bu görevi mecliste bir yasa ile hep birlikte verelim. Pkk sorununu çözelim. Bunlara ihtiyaç kalmayacak.

22- Öcalanla sadece mit görüşmedi. GKB, MSB, JGM, EGM adalet ve içişleri bakanlıklarından temsilciler vardı. Mit temsilcisini korudunuz diğerlerini nasıl koruyacaksınız.

23- Mit mensubu ibaresi içinde diğer görevliler de var. Bunların kimler olduğu belli değildir. Herkesi bu kapsama sokabilirler. Sınırsız bir soruşturma izni sistemi getiriliyor.

24- Bu teklif yeni çatlılar, jitemler, yeşiller doğurur.

25- Özel görevde kişi ve görev bakımından sınır yok

26- Bu teklif bb sorumsuz bir şekilde çete kurma yetkisi veriliyor.

27- Milletvekili için dahi ağır cezalık suçüstü halinde soruşturma yapılabiliyor. Burada bu dahi dokunulmazlık kapsamında. MİT mensupları ve Başbakan'ın görevlendirdiği kişiler milletvekillerinden daha dokunulmaz oluyor.

28- Cmk 250 kapsamındaki suçlar arasında cb suikast de var. Bu da mı sorumsuzluk kapsamında olacak.

29- Başbakanın izin vermeye ve vermemeye ilişkin kararları yargı denetimine tabidir.

30- Usul hükümleri hemen yürürlüğe girer ve yürürlüğe girdiği tarihten öncekilere uygulanmaz. Sonrakilere uygulanır. Amacınıza da ulamazsınız.

BAŞKANIN ADAMLARI FİLMİ OLDU MU ERDOĞAN'IN ADAMLARI..

HABERİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...[PAGE]31- Başkanın adamları filmi vardı şimdi başbakanın adamları filmi çekilecek.

32- Bu hükümet Yolsuzlukla mücadele strateji belgesi hazırladı ve Resmi Gazetede yayımlandı. Burada 4483 sayılı kanunun dahi yürürlükten kaldırılması hedef olarak yazılmış. Burada tam tersini yapıyorsunuz.

33- Başbakan anayasa gereği kanunsuz emir veremez. Verse de bunu yapanı sorumluluktan kurtarmaz. Bu hüküm başbakana bir şey sağlamaz.

34- Başbakan tarafından özel görev verilen kişilere başbakan izin vermez ve yargılanmaz. Ama bu görevlerden dolayı başbakan yüce divanda yargılanır.

35- Yabancı bir ülkede yapılacak bir işle ilgili özel görev verilmesi halinde, bu eylem Türkiye'de suç oluşturmayabilir, izin verilmeyebilir ama uluslar arası mahkemeler bu kişileri yargılar.

36- Mevcut 26. madde zaten izin öngörüyor. Savcı yanlış yaptı diyorsunuz. Ama bir çok mitçi şu an cmk 250 ler tarafından soruşturuluyor, kovuşturuluyor hatta tutuklu kaldılar. Madem bu kanun zaten izin öngörüyordu. Bu kişiler için neden izin istenmedi. Madem istenmedi siz neden bunun yanlış olduğunu söylemediniz.

37- Şimdiye kadar özel yetkili mahkemelere sempati ile baktınız. Ama bu mahkemeler şimdi sizi vuruyor. Sorun bu mahkemelerdir. Burada reform yapılmalıdır. Kaldırılmalıdır.

38- Madem istihbarata koruma diyorsunuz. Emniyet istihbarat, Jandarma İstihbarat ve diğer istihbarat elemanlarının günahı nedir ki bu koruma kapsamına onlar alınmıyor. Sadece mit alınıyor.

TERÖR ÖRGÜTÜNÜN ELİ GÜÇLENECEK!

HABERİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...[PAGE]39- Bundan sonra terör örgütlerinin işini kolaylaştırıyorsunuz. Kendileri bazı eylemleri işleyecekler ve mitin üzerine atacaklar. Tutmasa da izi kalacak.

40- Şimdiye kadar herkes yaptığının hesabını verecek diyordunuz. Bu hukuk devletinin gereğidir dediniz. Ama şimdi birilerinin yaptığının hesabını vermesini engelliyorsunuz. Hesap başbakana verilmez hesap yargıya verilir. Siz bunu önlüyorsunuz.

41- Susurluktaki yasadışı görevlendirmeleri eleştirmiştiniz. Şimdi Başbakan yasadışı görev verirse ne olacak.

42- Aynı kişi hem görevlendirecek hem de suç işlerse yargılanıp yargılanmayacağına izin verecek. Böyle bişey dünyada yok.

43- Cmk 250 de sayılan suçların hangilerini işleyecekler de soruşturulmaları için izin alınacak. Yapılmak istenen tam bir faciadır. Bu suçları okuyunca tüyler ürperiyor.

44- Başlamış ve devam eden bir soruşturmaya bu kanunla müdahale edilmektedir.

45- Yazılı mevzuatta özel görev verilmesi yok. Yeni bir sorumsuz alan oluşturuluyor.

46- Anayasa'da kamu hizmeti kamu görevlileri tarafından ifa edilir diyor. Bu kişi özel görevlendirme yapacak. Bir ilçe başkanına bir özel görev verirse ne olacak. Bu hükmü yazıyorsunuz ama bu kötüye kullanılabilir.

47- CMK 250 bakımından izin getirilmesi, MİT'in ya da özel görevlendirilen kişinin bu suçları işleyebilmelerine izin veren bir düzenleme anlamına gelir.

48- 4483 dar olmasına rağmen eleştirilirken ve kaldırılması düşünülürken bu getirilen düzenleme genişletmektedir. Hatta bb mv dokunulmazlıklarının daraltılması önerildiğinde, memurların da dokunulmazlığı var. Önce onları kaldıralım diyordu. Şimdi bunu pekiştiriyorsunuz.

49- Yeni faili meçhuller doğabilir. Bunların suçu devlete yüklenecektir. Devlet için kuşun atan da yiyen de kutsaldır lafları gündeme gelecektir.

50- 30 yıl önce yapılanlar bu gün hesaba çekiliyor. Yanlış yapanlar bu gün kanunla izinle korunabilir ama bir gün mutlaka hesap vereceklerdir.

51- TMK'yı özel yetkilileri kaldıralım. Antidemokratik hükümleri temizleyelim.

52- Aslo görüşmeleri sırasında Hakan Fidan MİT mensubu değildi. Bu nedenle "Başbakan tarafından özel olarak görevlendirilen" ibaresi eklenerek Hakan Fidan koruma altına alınmıştır.

53- Kumrular olayı yaşanmazdan yaklaşık yarım saat önce etrafta çok fazla sayıda MİT görevlilerinin olduğu medyaya yansımıştır.

54- Bu teklifin yasalaşması halinde yarın bir gün Başbakanın özel bir infaz timi kurabilmesi imkanı tanınmaktadır.

55- Türkiye kötü bir geçmişte geliyor, bu nedenle bu teklifte getirilen düzenleme yarın çok kötüye kullanılabilir.

56- Eğer bu düzenlemeyi yapıyorsanız, emekli olan MİT mensuplarını da bu kapsama alınız. Bunun için bir önerge verin ve o kişileri de koruma altına alın.

AK PARTİ 56 MADDELİK ELEŞTİRİYE BU SAVUNMAYI YAPTI...

HABERİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...[PAGE]AK PARTİ KENDİNİ BÖYLE SAVUNDU

- Türkiye'nin başbakanı, birilerini görevlendirerek gidip suç işlemesini istemez. Bu nedenle Başbakanın takdirine inanmak ve güvenmek gerekir.

- Türkiye'nin Başbakanını çete kurmakla, örgüt kurmakla itham edemezsiniz.

- Teklifin yasalaşması, yürümekte olan davalara müdahale niteliğinde sayılmaz. Taşıması da söz konu değildir.

- Soruşturmanın Başbakanın iznine tabi olması, eylemin yargının denetiminden kaçırılması anlamına gelmemektedir.