BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  POLİTİKA

Muhalefeti yerden yere vurdu

Beşir Atalay muhalefeti topa tuttu. Eve dönüş sonrası muhalefetin eleştirileri Atalay'ı adeta çileden çıkarttı.

Abone ol

Beşir Atalay PKK'lıların teslimi sonrası ortaya çıkan görüntülerle ilgili muhalefetin eleştirilerine sert yanıt verdi.

Atalay Baykal'ın "adeta terörü nasıl bitirirsiniz" tavrı içinde olduğunu savundu.

DTP'yi de sorumsuz davranmakla suçlayan Atalay, sürecin kararlılıkla süreceğinin mesajını verdi. Atalay atılan adımlar 10 yıl önce yapılsaydı sorunun daha kolay çözüleceğini de sözlerine ekledi.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay PKK'lıların dağdan inişi ve demokratik açılımla ilgili basın toplantısı düzenledi. İşte Atalay'ın açıklamaları:

SİLAHI BIRAKIP DÖNSÜNLER

Toplumumuzu rahatsız eden birçok iddia ortaya atıldı. Hedefimiz temel hak ve özgürlüklerin alanını genişletmek. Milli birlik ve beraberliği sağlamak kardeşliği pekiştirmek. Silahı bırakıp eve dönsünler.

Bu çerçevede hem içeride hem dışarıda çalışma yürütüyoruz.Yeni gelişmeler oldu. "Bu bir süreçtir" dedik uygulamalar tek tek görülmeye başladı. Büyük kardeşlik ve kalıcı huzura her gün biraz daha yaklaşıyoruz.

SAVCININ GÖREV ALANI

Vatandaşlarımızda bilsin, terörle ilgili suçlarda, bütün bu bölge Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın görev alanıdır. İsterse Diyarbakır’da bunu yapar, ister o ilde bir savcını görevlendirebilir, isterse yardımcılarını oraya gönderebilir. Burada başsavcılık kendi yardımcılarından bir grubu göndermeyi uygun bulmuştur. İfade alma sorgulama gibi işlemler tamamlandıktan sonra, adli mercilerin kararları doğrultusunda serbest bırakılmıştır

BAŞKA SUÇLARDAN ARANMIYORLARDI

Teslim olmak için eve dönmek için ilk grup geldi. 4'ü çocuk 34 kişilik grup 19 Ekim günü Habur’dan giriş yaptı.  26’sı Mahmur kampından geliyor. Çocuk kadın ağırlıklı. Ailelerin yaşadığı Mahmur’dan geliyor. 8 tanesi Kandil’den geliyor. Devletimizin ilgili birimlerince yapılan araştırmalara göre, bunların hiçbirinin başka suçlardan dolayı aranmadığı da anlaşılmıştır.

YARGI TÖHMET ALTINA BIRAKILDI

Yargıya gereksiz ithamlar yöneltildi. Bazı siyasi partiler çarpıtarak siyasi istismar malzemesi haline getirmiştir ve aynı zamanda bir suçtur. Hakim ve savcılar töhmet altına alınmıştır. Gizli olarak yürütülen soruşturmanın içeriği hakkında ana muhalefetin vatandaşın kafasını karıştıran ifadeleri suçtur.

Orada şöyle söylenmişte böyle olmuşta, bunlar yalan ve yanlış ifadeler. Hele hele dedikodudan öteye gitmeyen iddiaya dayanarak, yargı mensuplarını ve üst düzey kamu görevlilerini suçlayıcı açıklama yapması talihsizliktir.

"VATANDAŞI NASIL PROVOKE EDERİM"

Yapılan her şeye karşı çıkan muhalefet anlayışının ülkeye ne yarar sağlar merak ediyorum. 'Süreci nasıl baltalarım', 'vatandaşı nasıl provoke ederim', 'nasıl zihinleri bulandırırım' şeklinde yaklaşan muhalafetle bu işler paylaşmanın zorluğunu vatandaşlar da görsün.

DÜN 'SİLAH BIRAKSINLAR' DİYORLARDI

Yanlış yalan bilgilerle konuşmalar söz konusu. Düne kadar silah bıraksınlar kucaklarız' diyenler şimdi taban tabana zıt açıklamalar yapıyor. Şehitliğin mertebesini onlar bizim kadar bilemez. Bütün çabamız analar ağlamasın refah olsun bu güzel ülkemiz hepimize yeter biz bunu istiyoruz.

DTP SABOTE ETMEK Mİ İSTİYOR?

Hele hele AK Parti eliyle çözülmesin sorun devam etsin diyorlarsa desinler. Biz yolumuza kararlılıkla devam edeceğiz. DTP de büyük bir sorumsuzluk örneği sergilemiştir. Süreci tıkamayın diyerek ilgili arkadaşlara aktardık. Acaba bu kadar iyiniyetle yürüttüğümüz süreci sabote mi etmek istiyorlar diye düşünmemek mümkün değil

BARIŞIN HESABINI SORUYORLAR

Herkesi sorumlu ve sağduyuya davet ediyorum. Bu yolda kararlılıkla devam edeceğiz. Zihin bulandırma kampanyalarına vatandaşlarımız itibar etmesin. Terörden hesap sormayanlar bizden barışın hesabını soruyorlar. Onlar biz de katkı verelim diyeceğine adete terörü neden bitiriyorsun tavrı içinde.

GÖRECEKSİNİZ DAHA NE GELİŞMELER OLACAK

Bu adımlar 10 yıl önce atılsaydı daha kolay olurdu. Göreceksiniz daha ne gelişmeler olacak.Avrupa'dan gelecek olanlarlar için herhangi bir açıklam yapmam. Şartlarımıza göre gelecek olanlara kapımız açık. Mahmur kampı için özel bir çalışmamız var.

ELİMİZDE 221. MADDE VAR

Başbakanımızın dediği açıktır, ileri bir uyarıdır. (Erdoğan'ın "gerektiğinde silbaştan yaparız" sözleri için) DTP Genel Bakanı Türk ile görüştüm. Şovların yapılmaması konrusunda görüştük.

Biz karanlık işler içinde değiliz. Eskiden karanlıkta olan şeyleri aydınlatıyoruz.Teslim olmak isteyenler buna göre gelecek. Elimizde 221. madde var. Hukuki başka bir zemin yok.