BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,91
ALTIN 2.426,50
HABER /  GÜNCEL

Vatandaşa şimdi de TRT zammı!

TRT; cep telefonundan mp3 çalara kadar birçok cihazdan bandrol ücreti olacak. Bu ücretler de yine vatandaşın sırtına zam olarak binecek.

Abone ol

Kanal sayısı artan; masrafları yükselen Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT), kendine gelir sağlama yolu buldu.

Bundan böyle TRT, üzerine radyo veya TV alıcısı eklenen her türlü elektronik ürüne bandrol satarak, kendisine yeni gelir kaynağı yaratacak. TRT eskiden sadece radyo ve televizyon satışlarından bandrol geliri sağlıyordu.

3G TELEFONLARDAN RADYOLU KALEME KADAR

TRT'nin bandrol ücreti alacağı ürünler arasında TV yayınlarına imkân tanıyan 3G'li telefonlar, üzerinde radyo bulunan normal cep telefonları, radyolu kondüsyon aleti, radyolu banyo seti, radyolu kalem, TV tuner kartı, MP3-MP4 cihazlar, uydu alıcıları, set up box'lar, radyolu adımsayarlar bile bulunuyor.

BANDROL ÜCRETİ YÜZDE 3.68'KEN YÜZDE 8 OLDU

Referans Gazetesi'nden Begüm Gürsoy'un haberine göre, Radyo ve TV alıcısına sahip ürünleri imal ve ithal edenlerden bugüne kadar ürün başına ortalama 3.68 kuruş bandrol tahsil eden TRT, artık ürün matrahı üzerinden yüzde 8 oranında bandrol ücreti alacak.

Eskiden ürünün üstündeki alıcının bedeline dayalı olarak alınan bandrol ücreti, artık ürün bedelinin tamamından ödenmesi gerekecek. Bu durum birçok ürüne zam olarak yansıyacak ve nihai fatura vatandaşa kesilecek. Matrah beyan zorunluluğu geldiği için, ödemeden kaçan olamayacak.

UYGULAMA GERİYE DOĞRU İŞLEYECEK

TRT yetkililerine göre, bu tip durumların önüne geçmek için kendi gelirlerine hâkim olmak şart. Bu nedenle yakın bir zamanda Gümrük Müsteşarlığı ile bir protokol imzalanacağı ve firmaların faturalarının denetlenmesi yetkisinin TRT'ye de verileceği öğrenildi. TRT, beyan edilen matrah ile faturada yer alan matrah arasında bir fark görürse düzeltilmesini isteyecek.

HİÇBİR TELEFONCU BANDROLDEN KAÇAMAYACAK

İthal edilen her cihaz için IMEI numarası verildiği için, cihazların takibini TRT de yapacak. Böylece bandrol ücretinden hiçbir telefoncu kaçamayacak. İlk düzenleme temmuz ayında yapıldığı için,kararname de geriye doğru işleyecek. 3 Temmuz tarihi itibariyle ödenen bandrol ücretleri gözden geçirilecek. Yeni sisteme göre az ödeme yapanlar TRT'ye borçlu çıkacak.

BAKANDAN TRT PAYINA AÇIKLAMA

Bakanlar Kurulu kararaıyla bazı ürünlerin satışından elde edilen TRT payının artırılmasına Sanayi Bakanı Nihat Ergün'den açıklama geldi. Bakan Ergün "Krizden çıkış ortamında kamunun harcamalarını fiananse etmek için satışı yüksek ürünlerden kamuya transfer yaratması normaldir" dedi. Ergün, her verginin rahatsız edeceği bir yönün olduğunu, ancak kamu dengelerinin kurulması açısından verginin vazgeçilmez olduğunu söyledi.