BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

Muhalefet kararı nasıl karşıladı?

Nefesler tutuldu. Herkes Kılıç'ın ağzından çıkacak kelimelere odaklandı. Karar açıklandı. Muhalefet nasıl değerlendirdi?

Abone ol

İNTERNETHABER

Türkiye hop oturdu hop kalktı. Anayasa Mahkemesi saat 14.30'dan itibaren gözler Anayasa Mahkemesi'ndeydi. Mahkeme tam 1,5 saat sonra kararını açıkladı. Ak Parti kapatılmadı ama Hazine yardımının yarısı kesildi. Peki muhalefet bu durumu nasıl değerlendirdi? 

İşte karar sonrası gelen ilk açıklamalar;

MHP'Lİ VURAL: YARGININ VERDİĞİ KARAR

''Kararı değerlendirmemize gerek yok. Yargının verdiği bir karardır'' diyen Oktay Vural, şöyle devam etti:

''Her şeyden önce Anayasa Mahkemesi üzerinde çeşitli yerlerin yaptıkları girişimler, çabalar, oyunlar, hepsi açıkçası Anayasa Mahkemesi üzerinde oynanan oyunlar karşısında, Anayasa Mahkemesi özerk yapısıyla karar vermiştir. Dolayısıyla o bakımdan daha önce Anayasa Mahkemesinin peşin hükümle bakacağını söyleyenler vardı. Anayasa Mahkemesini bir hesaplaşma yeri olarak görenler vardı. O bakımdan bu konu Türkiye'de anayasal kurumların görevlerinin başında olduğunu ve kendilerinin karar verdiğini ortaya koyuyor.''

'HERKESİN GEREKLİ DERSLERİ ÇIKARMASI GEREKİR

MHP'nin parti kapatmalarıyla ilgili ilk günden ortaya koyduğu tavrın ortada olduğunu vurgulayan MHP Grup Başkanvekili Vural, ''Açıkçası herkesin gerekli dersleri çıkarması gerekir. Kurumları çatıştırarak, kurumları siyasileştirerek, kurumlar arasında çatışma, düşmanlık yaratarak, Türkiye'de demokrasi yönetilemeyeceğini her siyasinin bilmesi gerekir. Bu süreç içerisinde kurumlarımızın da açıkçası demokrasi içerisinde yıpratılmaması gerektiğini bir sonuç olarak algılamak gerekir. Sonuç olarak bu yargı kararıdır. Herkes bu karara saygı göstermeli'' diye konuştu.


ANAVATAN: MUMCU 'HAYIRLI OLSUN' DEDİ


Anavatan Genel Başkanı Erkan Mumcu, yaptığı açıklamada, Yüksek Mahkeme kararının ''hayırlı olmasını'' diledi.


Yargı kararlarının, üzerinde ne kadar tartışma yürütülürse yürütülsün saygıyla karşılanması gerektiğini belirten Mumcu, ''Bu gibi süreci, sancıları yeniden yaşamamak adına Türkiye demokratikleşmesindeki eksiklikleri mutlaka tamamlamalıdır'' dedi. Mumcu, şunları kaydetti:


''AK Parti'ye bir kez daha mağdur edebiyatı yapma fırsatı verilmemiş olması, bir siyasetçi olarak beni memnun etti. İnşallah yaşanılan bu tecrübeden bir şeyler öğrenmiş olarak ve Türkiye'nin demokratikleşmesi konusunda hem tutarlı hem onurlu bir tutum takınmayı karar sonrasında bir ilke haline getirebilirler.''


ZEKİ SEZER: "AK PARTİ'Yİ YENME FIRSATIMIZ OLDU"


DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Anayasa Mahkemesinin AK Parti'nin kapatılmamasına karar verdiğini, ancak ''laikliğe karşı fiillerin odağı haline geldiği tespitini de yaptığını'' savundu.


AK Parti hükümetinin, Türkiye'yi iyi yönetemediğini ileri süren Sezer, ''Şimdi bize siyaseten AK Parti'yi yenme fırsatı yaratıldı. Bu imkan önümüzde duruyor'' dedi. Sezer, şöyle devam etti:


''Anayasa Mahkemesinin kararına saygılı olmak durumundayız. Biz DSP olarak saygılıyız da. Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacağına göre DSP, AK Parti'yi siyaseten yenmek için çalışmalarını sürdürecektir. Türkiye'nin ekonomik ve sosyal açıdan, yurt içinde ve yurt dışında hak ettiği yere gelmesi için elinden geleni yapacaktır.''


Anayasa Mahkemesinin kararını tartışmayı doğru bulmadığını ifade eden Sezer, ancak AK Parti'nin Türkiye'yi iki kutuplu bir hale getirdiğini, bu durumdan hiç kimsenin medet ummaması gerektiğini vurguladı. Sezer, ''AK Parti'ye oy veren vatandaşlarımız, ülkeyi geliştirmek yerine başka işlerle uğraşsın diye oy vermemişti. Ancak onların da bundan sonra gönül rahatlığıyla oy verebilecekleri, Türkiye'nin ekonomik ve sosyal gelişimini düşünen, laik, demokratik cumhuriyete sahip çıkan bir parti var, DSP var'' diye konuştu.


YAZICIOĞLU KARARI OLUMLU BULDU


BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, siyasi partilerin ancak terör ve şiddetin odağı olması ve bunu bir metot olarak benimsemesi durumunda kapatılabileceğini belirterek, terör örgütü olmayan bir partinin mukadderatının sandıkta tayin edilmesi gerektiğini ifade etti.


Muhsin Yazıcıoğlu, şunları kaydetti:


''Anayasa Mahkemesinin AKP'nin kapatılmaması yönünde verdiği kararı, ülkenin istikrarı açısından olumlu buluyorum. Karar, demokrasimiz için hayırlı olsun. Ülkeye zaman kaybettiren bu tür olaylara karşı yapılması gereken, acilen Anayasa, Siyasi Partiler ve Seçim Kanunu'nun değiştirilmesidir.''


CHP CEPHESİNDEN GELEN İLK YORUM


CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, Anayasa Mahkemesinin kararıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu; hukukun, kurum ve kurallarının işlediğini belirtti.


Anayasa Mahkemesinin, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının AK Parti'nin kapatılması istemiyle açtığı davada verdiği kararı, herkesin saygıyla karşılaması gerektiğini ifade eden Okay, şöyle konuştu:


''Ancak bu karardan ders çıkarılması gerekir. Karar, Cumhuriyetin niteliklerine, demokratik ve laik hukuk devleti ilkelerine aykırı eylemlere siyasette yer vermek isteyen siyasi partilerin bu tür davranışlardan vazgeçmesi gereğinin açık olarak ifadesidir. Nitekim verilen karar, sonucu itibariyle AKP'nin irticanın odağı olduğu iddiaları karşısında, 'Hayır, odak değildir' türünde bir karar olmayıp, aksine odak oluşu kabul edilmiş ve bu yüzden de Hazine yardımının kesilmesine karar verilmiştir.


Demokrasi kendi kuralları içinde işleyişini sürdürmektedir ve bundan sonra yeni bir dönem başlayacaktır. Bu dönemde; siyasal iktidarın eylem, söylem ve icraatlarını, Cumhuriyetin temel niteliklerine uygun ve daha dikkatli yapmak zorunluluğu doğmuştur. Bu sonuç, Türkiye'de yeni bir dönemin de başlangıcı olacaktır. Bu dönemde sadece hakkında dava açılan parti değil, tüm siyasi partiler Anayasa Mahkemesinin vermiş olduğu kararı göz ardı etmeden siyasi faaliyetlerini sürdürmek zorundadırlar.''