BIST 9.999
DOLAR 32,38
EURO 34,77
ALTIN 2.440,64
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Muğlada temiz enerji protokolü

Güneş enerjisinin kullanımı ile ilgili Muğla Valiliği ile Muğla Üniversitesi arasında temiz enerji protokolü imzalandı.

Abone ol

Güneş enerjisinden elektrik enerjisi elde edilmesiyle ilgili projelerin köylerde de uygulanabilmesi amacıyla Muğla Valiliği ile Muğla Üniversitesi arasında temiz enerji protokolü imzalandı.

Muğla Valiliği 75. Yıl Salonu'nda imzalanan temiz enerji protokolünü, Muğla İl Özel İdaresi adına Muğla Valisi Ahmet Altıparmak, Muğla Üniversitesi adına da Rektör Prof. Dr. Şener Oktik imzaladı. Protokolün imza töreninde konuşan Vali Ahmet Altıparmak, "Bu protokolle, üniversitedeki bilgi birikimini pratik hayata dökmeyi amaçladık. Bu konuda, Muğla Üniversitesi'yle, Muğla İl Özel İdaresi işbirliğinde bir Ar-Ge çalışması yapıldıktan sonra, köylerin içme suyu ve sulama hizmetlerinde gerekli olan elektrik enerjisiyle, köylerin sokak aydınlatmalarında kullanılan elektrik enerjisini, temiz enerji kaynakları yoluyla sağlamayı hedefliyoruz. Bu konuyla ilgili ilk uygulama da Muğla merkez ilçeye bağlı İkizce köyünde yapılacak." dedi.

Antalya Valiliği'ne atanan Vali Altıparmak, İkizce köyünde uygulanan, güneş enerjisinden elde edilen elektrik enerjisinin içme suyu terfi hattında kullanıldığı tesisin açılışında bulunma sözü de verdi.

Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şener Oktik, Muğla Üniversitesi tarafından hayata geçirilen projelerin yaygınlaşması bakımından, Muğla Valiliği ile Muğla Üniversitesi arasında imzalanan protokolün güzel bir birlikteliği oluşturduğunu söyledi. Oktik, "Bu birliktelikle, sürdürülebilir temiz enerji kaynaklarının çeşitli alanlarda kullanılması sağlanmış olacak. Atılan bu adım ve birliktelik, Muğla iline hayırlı uğurlu olsun." şeklinde konuştu.

Protokol çerçevesinde uygulanan sistemle, merkez ilçeye bağlı İkizce köyü içme suyu terfi istasyonunda kullanılan enerji, güneş enerjisinden sağlanacak.

Ayrıca TÜBİTAK'tan sağlanan programla, Ortaca ve Dalaman ilçelerinde birer adet güneş enerjisinden elektrik enerjisi sağlama üniteleri, Datça veya Bodrum'da birer adet de rüzgâr enerjisiyle çalışan içme suyu terfi istasyonları kurulacak. Yine teknik ekiplerce Muğla il genelinde seçilecek köylerde, köy içi aydınlatmaları da güneş enerjisi sağlanacak. Gerektiğinde ve talep geldiğinde diğer kamu kuruluşlarına teknik destek sağlanarak, çevre dostu temiz enerji kaynaklarından daha fazla yararlanma yönüne gidilecek.