BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Müfettişler eski isimlerini geri istiyor

Müfettişler, 4 yılda 4 kez görevlerinin isimlerinin değişmesine tepki gösterdiler, eski isimlerinin kullanılması için hükümete çağrıda bulundular.

Abone ol

Müfettişler Derneği Başkan Yardımcısı Doğan Ceylan TBMM komisyonunda görüşülecek yasa değişikliğinin kabul edilmesi durumunda müfettişlerin 4 yılda 4 farklı unvanla çalışılacağını söyledi.

Ceylan, TBMM’ye sunulan müfettişlere yönelik düzenlemeyi de içeren yasa tasarısını eleştirdi. Ceylan, yarın görüşülecek yasa değişikliğinin kabul edilmesi halinde müfettişlerin , 2010 yılına kadar “ilköğretim” iken 2010-2011 arasında “eğitim müfettişi”, 2012-2013 döneminde “il eğitim denetmeni” ve 2014 yılında ise “eğitim denetmeni” unvanıyla çalışacaklarını açıkladı.
Müfettişler Derneği Başkan Yardımcısı Ceylan, “150 yıllık tarihe sahip bu mesleğin adı aslında “Müfettişlik”. Osmanlı’da “maarif müfettişliği” bu gün ise “eğitim müfettişliği” dedi.

MÜFETTİŞ İSMİ KULLANILMALI

Eğitim müfettişi unvanının kendilerine geri verilmesini isteyen Ceylan, yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi:

“Her vatandaşın, öğretmenin veya öğrencinin bildiği bu mesleğin adıyla neden uğraşılıyor. Bu zorlama değişiklik dilimizin korunmasına ve kültürümüze sahip çıkmayı erdem kabul eden hükumetin bu yaklaşımına ve muhafazakar kimliğine ters değil mi? Bu isim değişikliği eski bakan Dinçer’in icraatı. Kimseye faydası olmayan gereksiz bir uygulama. Bu isim düzeltmesi de olmazsa olmazlardan. Zaten “denetmen” kağıt üstünde kalmış durumda. Bakanından öğrencisine, velisinden öğretmenine kadar herkes “müfettiş” ismini kullanmaya devam ediyor.

Mesleğin sahipleri olarak bizler de “eğitim müfettişi” unvanını kullanmaya devam ediyoruz. Kullanmak zorundayız çünkü “il eğitim denetmenliği” denilen terimin vatandaşın zihninde karşılığı yok. Vatandaşı ifadeye çağırmak için telefon açıp kendinizi “denetmen” olarak tanıttığınızda ne iş yaptığınızı anlamıyor. Siz onun bildiği “müfettiş” ismini kullanmak zorundasınız. Bu milletin diliyle oynamamak gerekiyor. Gelin tasarıda bir değişikliğe giderek bu ülkedeki, her dedenin, her babanın, her gencin, her çocuğun bildiği “Eğitim müfettişi” unvanımızı bize geri verin.