BIST 9.525
DOLAR 32,51
EURO 34,74
ALTIN 2.490,43
HABER /  GÜNCEL

İran nükleer görüşmenin çerçevesini kabul etti

İran'ın, tartışmalı nükleer programıyla ilgili olarak ABD, İngiltere, Fransa, Çin, ve Rusya ve Almanya ile kapsamlı bir anlaşma sağlanması yolunda yapacağı görüşmelerin ana hatlarını kabul ettiği bildirildi.

Abone ol

İran'ın, tartışmalı nükleer programıyla ilgili olarak 'P5+1' diye anılan ABD, İngiltere, Fransa, Çin, ve Rusya ve Almanya ile kapsamlı bir anlaşma sağlanması yolunda yapacağı görüşmelerin ana hatlarını kabul ettiği bildirildi.

İran Dışişleri Bakan yardımcısı Abbas Arakçı, IRNA haber ajansına yaptığı açıklamada "İlgili taraflar gündem ve görüşmelerin çerçevesi üzerinde anlaşma sağladı. Bundan sonraki görüşmeler Mart'ın ikinci yarısında Viyana'da yapılacak." dedi.

Daha önce de Reuters haber ajansı, üst düzey bir ABD Dışişleri yetkilisine dayanarak, iki günlük Viyana görüşmeleri çerçevesinde dünkü temasları "yapıcı ve yararlı" diye tanımlamıştı.

Ancak muhabirler bir nihai anlaşmaya varılması için, iki tarafın hâlâ birbirlerinden çok farklı noktalarda olduğunu vurguluyor.

İran ve ABD, daha önce bir nihai anlaşmaya varılamayacağını açıklamışlardı.

Viyana toplantısında, geçen Kasım'da imzalanmış olan ve Tahran yönetiminin, ülkeye uygulanan yaptırımların kısmen hafifletilmesi karşılığında, uranyum zenginleştirme programını sınırlamasını sağlayan geçici anlaşmanın daha ileri aşamalara götürülmesi amaçlanıyor.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Pazartesi günü uzun erimli bir anlaşmanın mümkün olduğunu, ama zaman alacağını belirtmişti.