BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Mübarek'in istifasına kim ne dedi?

Mübarek'in istifası dünyada büyük yankı yarattı. İşte Mübarek'in istifasına liderlerden ilk tepkiler:

Abone ol

Dünyanın gözü 18 günlük bir direnişin ardından istifasını açıklayan Mübarek sonrası Mısır'da. Gelişmeleri yakından izleyen dünya liderlerinin ilk değerlendirmeleri umutlu. İşte o yorumlar:

Başbakanlık: Yönetimi devralan Mısır Silahlı Kuvvetleri Yüksek Konseyinin, sağduyulu ve mutedil bir yaklaşımla, adil ve serbest seçimlerle oluşacak yeni yönetime görevi en kısa zamanda devretmesini ve Mısır halkının iradesiyle şekillenecek anayasal demokrasiye geçilmesini temenni ediyoruz.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu: Mısır halkı için hayırlı olsun. Mısır halkı uzun soluklu bir eylemle isteğini ortaya koymuştu. Şimdi ümit ederiz ki Mısır halkının taleplerini karşılayan bir sistem ortaya çıkar.Mısır güçlü bir devlet. Devlet kurumlarının sürekliliği önemli.

Muhalif lider Baradey: Bu hayatımın en güzel günü. Ülke artık özgür.

ABD Başkanı Obama: Mısır halkı konuştu, seslerine kulak verildi ve Mısır hiçbir zaman aynı olmayacak. Hayatımızda, tarihe yazıldığına tanıklık etme ayrıcalığına sahip olduğumuz birkaç an vardır. Bu da o anlardan biri. Önümüzde zorlu günlerin olacağına eminim. Birçok soru hala yanıtsız. Ancak Mısır halkının bu cevapları bulabileceğinden ve bunu barışçıl, yapıcı ve bu son haftayı tanımlayan birlik ruhu içinde yapacağından eminim.'Tahrir' kelimesinin anlamı 'kurtuluş' demek. Bu kelime, ruhlarımızda özgürlük için haykırışına hitap ediyor ve sonsuza dek bize Mısır halkını ve ne için mücadele verdiğini, ülkelerini ve dolayısıyla dünyayı nasıl değiştirdiklerini hatırlatacak.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden: Mısır'da "tarihi bir gün" yaşandı. Hüsnü Mübarek'in istifası bu ülkeye en kısa sürede demokrasinin gelmesini sağlayacak.

Almanya Başbakanı Merkel: Cumhurbaşkanı Mübarek'in istifası tarihi bir değişim.

Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa: Mısır'daki değişimi Beyaz Devrim. Ulusal bir uzlaşmanın oluşturulmasını sabırsızlıkla bekliyorum.

İsviçre Dışişleri Bakanlığı: Mübarek'in bu ülkedeki olası malvarlıkları belirlenerek dondurulacak.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü: Mısır halkı büyük bir zafer elde etti. Mısırlıların bu yolda devam etmeleri ve tüm tarihi isteklerini gerçekleştirmelerini umuyoruz.

Avrupa Birliği Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton: Halkının sesini dinleyen Mübarek'in istifasını memnuniyetle karşılıyoruz. Mısır'da geniş katılımlı bir hükümet kurulmalı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun: Mısır'da halkın, erken sürede ülkeye sivil yönetimi getirecek özgür, adil ve güvenilir seçimlerin yapılması da dahil meşru isteklerini karşılayacak şeffaf, düzenli ve barışçıl bir geçiş döneminin yaşanması yönündeki çağrımı yineliyorum.