BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,80
ALTIN 2.420,26
HABER /  GÜNCEL

MS hastalığı-Multipl skleroz Serdar Ortaç'ın hastalığı geçici mi?

Serdar Ortaç'a doktorlarında MS hastalığı teşhisinin konmasının ardından bu hastalığın belirtileri ve tedavisi araştırılmaya başlandı. Peki Serdar Otaç hastalığı MS nedir

Abone ol

Ünlü şarkıcı Serdar Ortaç'a MS hastalığı teşhisinin konmasının ardıdan bu hastalık herkes tarafından merak edilemeye ve araştırılmaya başladı. Peki MS nasıl bir hastalıktır, nasıl başlar, belirtileri nelerdir, teşhis nasıl konulur? Tüm bu soruların cevabı internethaber.com'da

SERDAR ORTAÇ HASTA YATAĞINDAN SEVENLERİNE SESLENDİ/VİDEO-TIKLA

MS NASIL BİR HASTALIKTIR?

MS hastalığı vücuttaki bağışıklık sistemindeki normal işleyişin bozulması ile ilgili bir hastalık. Normal şartlarda bağışıklık sistemi vücudumuzu mikroplara ve kanser gibi hastalıkların oluşmasına karşı korur. Değişik nedenlerle bazen bu sistem vücuttaki normal dokuları da yabancı gibi görmeye başlar ve onlara hücum eder. İşte MS hastalığında bu tür bozukluk nedeniyle sinir sistemimizdeki myelin denen bir madde hasara uğrar. MS hastalığı, sinir sisteminin farklı bölgelerini farklı zamanlarda etkiliyebilir ve daha çok genç erişkinlerde görülür. Çocuklarda ve ileri yaştaki kişilerde ise çok daha nadir görülür. Ancak erken teşhis edilmesi durumunda ilerlemesi geciktirilebiliyor. Araştırmalara göre MS'e neden olan önemli iki risk faktörü var. Bunlar sigara içmek ve D vitamini eksikliği. Fakat henüz bu sorunun net bir cevabı yok. Ancak araştırma sonuçları birçok faktörün bu hastalığın oluşumunda rol oynadığını gösteriyor. Mesela, Kuzey Avrupa ülkelerinde yaşayanlarda bu oran yüksek iken ekvator gibi diğer bölgelerde çok az rastlanmakta. Genetik yatkınlık söz konusu. Değişik virüsler, hava ve çevre kirliliği, aşırı stres gibi faktörler hastalığı tetikleyebiliyorlar.


MS BELİRTİLERİ NELERDİR?

MS hastalığının en belirgin belirtileri kol, bacak veya yüzde uyuşma ve karıncalanma hissi, yürümede dengesizlik, kol veya bacaklarda güç kaybı, ağrılı veya ağrısız bir gözde görme kaybı veya çift görme, koordineli hareketlerde bozulma, halsizlik ve konsantrasyon azlığı.
MS hastalığı tedavi edilebilir mi?

Tedavisi olsa bile tam şifa bulma ihtimali az. Yaklaşık yüzde 3-5 oranında MS’li hastada hastalık, tam bilinemeyen sebeplerle tamamen ortadan kaybolabiliyor.


MS HASTALIĞI BULAŞICI MIDIR?

MS hastalığı ne ölümcül ne de bulaşıcı değil. Anne-babadan çocuklara geçmez. Ancak birinci derecede bir yakını hasta olanın bu hastalığa yakalanma ihtimali yüzde 5, ikisi hasta olanın yüzde 10 oranına çıkar.


MS HASTALIĞI TEKRARLAR MI

Kronik bir hastalıktır ve ilerler. Ancak ilerleme hızı kişiden kişiye ve tedavi görüp görmemeye göre değişir. Yaklaşık olarak hastaların yüzde 25’i sonunda tekerlekli sandalye kullanmak zorunda kalır.
MS hastaları nasıl beslenmeli?

Uzmanlar, MS hastalarının olumlu düşünmeleri, hareket etmeleri ve Akdeniz diyeti ile beslenmelerinin önemine dikkat çekiyor.