BIST 10.209
DOLAR 32,39
EURO 34,78
ALTIN 2.392,75
HABER /  GÜNCEL

MOSSAD değil MİT'teki hain sızdırdı

Radikal gazetesi yazarı Akif Beki, MİT-PKK-İmralı görüşmesinin ses kaydının MİT'ten bir kişi tarafından sızdırıldığı yazdı

Abone ol

İNTERNETHABER.COM - Türkiye MİT-PKK-İmralı arasında yapılan pazarlıkların gizli ses kayıtlarını konuşuyor. Herkesin aklında ise bu ses kaydının kim ya da kimler tarafından servis edildiği sorusu var.

O KASETİ KİM SIZDIRDI?
Köşeler bugün MİT-PKK kaydını kim sızdırdı sorusuna yanıt arıyor? Akif Beki ile aynı çizgide olanlardan çok MOSSAD öne çıkan bir seçenek. Yeni Şafak'ın etkili dışhaber analizcisi İbrahim Karagül bunların başında geliyor.

"İsrail kaynaklı, Başbakan Erdogan'a, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'a yönelik yıpratma operasyonlarını hatırlayalım." Yazının tamamı için Ergun Babahan: "ERGENEKON" 

"Görüşme kayıtlarının sızmasının Heron düşürme muhabbetinden farkı yoktur. Bir kısım insanlar ülke güvenliği pahasına hamleler yapıyor."

FEHMİ KORU: İKTİDARA VURMAK İÇİN SIZDIRILDI

Metni tam da şu sıralarda gündeme sokan odak, belli ki, milleti siyasi iradeye küstürme niyetinde; örgüte de muhatap alınma meşruiyeti kazandıracağı umudunda.

CAN DÜNDAR: İKİYÜZLÜLÜK

"Burada anormal olan, perde arkasında özel temsilcisini İmralı’ya ve Oslo’ya pazarlığa yollayan Başbakan’ın, seçim meydanında “Ben olsam Öcalan’ı asardım” söylemiyle ortaya çıkması, ”PKK ile görüşmeler yapılıyor” diyeni “Şerefsiz” diye suçlaması... Sonra da hızla aşırı milliyetçi bir söyleme dönüp kara operasyonuna hazırlanması... Sadece diyalogun kesilmesinin değil, muhtemelen kasetin sızdırılmasının da nedeni, bu ikiyüzlülüktür. ASLI AYDINTAŞBAŞ: UTANMASI GEREKEN MİT DEĞİL

bence bunlar son derece profesyonel müzakereler. Bu olayda utanması gereken bir yer varsa, o da MİT değil dün hükümete yaranma gayretiyle internete düşen haberi tamamen görmezlikten gelen gazeteler. Halemin Wikileaks'i, ; askerin kaseti çıkınca çarşaf çarşaf yazıp böyle önemli bir haberi görmemek ancak Türkiye'de olur herhalde.

Bu sorunun yanıtını bugünkü köşesinde irdeleyen Radikal yazarı ve Başbakan'ın eski başdanışmanlarından Akif Beki'nin ortaya koyduğu tespit çok tartışılacak.

Neden mi?

Çünkü gözler ilk anda İsrail'e dönmüştü.
Zamanlama da yerindeydi...
Erdoğan'ın Arap Baharı turuna çıktığı bir dönemde...
Türkiye ile kriz yaşayan İsrail'den başka kim sızdırırdı bu görüşmeyi...

2 gündür bu kanı medyaya hakim...
Ancak Akif Beki çok farklı bir senaryo yazıyor...
O "hain içerde" diyor..
Yani MİT'te...

Sebepleri ikna edici...
Birincisi aracı ülkedeki bu görüşme ortam dinlemesi ile kayda alınmış (alınması mümkün değil, önlem alınmıştır) değil. PKK'lıların gizli kayıt yapmaları da olası olmadığına göre geriye MİT'in arşivi için bu görüşmeyi kaydettiği seçeneği kalıyor.

Bu durumda köstebek ya da Akif Beki'nin deyimi ile "hain" içerden biri... Niyet de MİT'in başına dışardan getirilen Hakan Fidan'ı yemek...

AKİF BEKİ'NİN SENARYOSU

Akif Beki belli ki özel bilgiler almış. Yazısındaki satır arası bilgiler bunu gösteriyor. Senaryosu da bu yüzden ikna edici... Şöyle anlatıyor:

"MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ı yıpratmak isteseydiniz ne yapardınız? Cevabı ben veriyorum; MİT-PKK gizli görüşmelerine ait bir ses kaydını sızdırırdınız."

BU GÖRÜŞMEYİ MİT KAYDA ALDI

(...)O halde, görüşmeyi kendi arşivi için kayda alan MİT'tir. Dışarıya sızdıran da MİT'ten biri olmalı. Hedefi ise kurumun başına geçmesinden rahatsızlık duyulan isim, yani Hakan Fidan'ın ta kendisi.

Kaydın PKK'ya yakın bir haber ajansının sitesine konması, sonra 'korsan sızmış' denilerek geri çekilmesi, zamanlaması, Erdoğan'ın Arap Baharı turuna denk getirilmesi hep birer yem... Hepsi, İsrail ile PKK'nın AK Parti'yi köşeye sıkıştırmak için işbirliği yaparak o ses kaydını sızdırdığı süsünü vermek için.

TEK KOPYA SIZDIRILDIYSA ŞÜPHELİ MİT'TE

Tek kopya halinde MİT'te bulunması gereken 'top secret' bir görüşmenin kaydı ifşa ediliyorsa olağan şüpheli MİT içinde aranmalı. PKK'nın Avrupa kanadı bindiği dalı kesmeyecek, Mustafa Karasu ve Sabri Ok ile Zübeyir Aydar özel ilişkilerini riske atmayı göze almayacak kadar akıllıdır. Görüşmeyi ayarlayan aracı servis de işi şansa bırakmayacak bazı teminatlar vermiştir MİT'e.

İÇERDEKİ HAİN KİM?

İstihbarat dünyasında güven iişkisi başka türlü kurulamaz. MOSSAD'lı komploların cazibesine kapılmadan önce, 'içerdeki haine bakın' derim.

PKK'yı silahsızlandırma çabalarını sabote etmek, süreci sekteye uğratmak pahasına kafanıza koyduysanız, en kestirme yol, MİT Müsteşarı'nın cesaretini kırmaktır. Hakan Fidan'ı başarısızlığa zorlayanlar, temsil ettiği iradeyi de hesaba katarsak, bir taşla iki kuş vurmuş olacak.


Yazının tamamı için