BIST 10.192
DOLAR 32,36
EURO 34,66
ALTIN 2.393,75
HABER /  GÜNCEL

4 Uygura idam cezası

Çin'in Şincan bölgesinde Temmuz ayında düzenlenen saldırılara karışan 4 Uygur idam cezasına çarptırıldı.

Abone ol

Çin'in gerilimli Şincan bölgesinde 32 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıları düzenleyen 4 Uygur idam cezasına çarptırıldı.

Çin resmi yayın organları, Uygur sanıkların 'cinayet, kundakçılık ve bir terör örgütü yürütmek'le suçlandığını duyurdu.

Kaşgar ve Hotan kentlerinde geçen Temmuz ayında meydana gelen olaylarda rol oynadıkları belirtilen diğer iki kişi de 19 yıl hapse mahkum edildi.

Temmuz ayı ortalarında Hotan'da, öfkeli bir kalabalık bir polis karakoluna saldırı düzenlemiş; daha sonraki günlerde de Kaşgar'da meydana gelen bir patlama ile yayaların üzerine kamyon sürülerek girişilen saldırıda 15 kişi ölmüştü.

Çin, Şincan bölgesine bağımsızlık kazandırma amaçlı Uygur militanların şiddet eylemleri yürüttüklerini savunuyor.

Çin yetkilileri, bölgede meydana gelen olayların örgütlü terör saldırıları olduğunu belirtirken; Şincan'daki eylemciler olayların "Pekin'in bölgedeki baskıcı yönetimine öfkelenen halkın giriştiği protestolar olduğunu" bildiriyor.

Mahkemenin aldığı idam kararı, internette, Şincan yönetimine ait www.tianshannet.com.cn adlı haber sayfasında ayrıntılarıyla yayımlandı.

Açıklamada, "Sanıklar savcılığın yönelttiği tüm suçlamaları kabul ettiler." denildi ve mahkemenin açık bir şekilde yürütüldüğü, yargılanan kişilerin hukuki haklarını kullandıkları belirtildi.

Çin yönetimi muhalifleriyse, âdil bir yargılama olmadığını, zanlıların kendi avukatlarını seçemediklerini, gözaltı süresince dövüldüklerini ve uykusuz bırakıldıklarını belirtiyorlar.

Çin hükümeti bu yöndeki iddiaları "asılsız" diye niteledi.