BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Başbakan'ın ismi Somali caddelerinde!

Başbakan Erdoğan'ın Somali ziyaretinin ardından verilen sözler teker teker yerine getirilmeye başlandı.

Abone ol

Açlık ve sefalette savaşan Somali, yapılan yardımlardan sonra yeniden hayat buluyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde başlatılan yardım kampanyaları Somali'de kalıcı hale getiriliyor.

Hayatın yeniden başladığı Somali'de Başbakan Erdoğan sevgisi çığ gibi büyürken caddeler ve sokaklar Türk bayrakları ve Başbakan Erdoğan'ın posterleri ile süslendi.

Ayrıca yardımları götüren TİKA'nın Somali'ye geldiği gün Türk Günü ilan edilirken Başbakan Erdoğan'ın adı da bir caddeye verilecek.

Türkiye, kara kıtanın en fakir ülkesi Somali'nin makus kaderini değiştirmeye başladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde başlatılan yardım kampanyaları Somali'de kalıcı hale getiriliyor. Türk Kızılayı, TİKA gibi resmi kuruluşların yanında yardım kuruluşları da "siyah incilerin" hayata tutunmasını sağlıyor. Ameliyathanesinde anestezi cihazı bulunmayan, Başkent Mogadişu'nun en büyük üniversite hastanesi dün anestezi cihazına kavuştu. Hastane etap etap Türk yardımseverlerin yardımlarıyla baştan aşağı yenileniyor. İnsanların sokağa çıkmaya korktuğu Mogadişu'da, TİKA'nın geldiği gün (12 Eylül) Türk Günü ilan edildi. Yüzyıldır "Beyaz insanın" sömürdüğü ve korkulu rüya haline gelen "Beyaz" fobisi Türkiye'nin başlattığı yardımlarla "Beyaz kardeşliğine" dönüşüyor. Sokaklar Türk bayrakları ve Başbakan Erdoğan posterleriyle donatıldı. Çarşı ve pazarlar hareketlenirken, Somaliler Türkiye'den uzanan yardım elini hiç unutmayacaklar. İHH, sağlık hizmetlerinin yetersizliği sebebiyle durumları kritik olan 14 hasta ve beraberindeki 13 refakatçiyi Türkiye'ye getirirken, Kimse Yok mu Derneği de 49 öğrenciyi orta ve yüksek öğrenim görmesi için İstanbul'a getirdi. Ülkenin en büyük sorunu olan su sorununa köklü çözüm üretmek için su kuyuları açan TİKA'nın yanısıra, giydirip karınlarını doyuran Kızılay'da Somalilerin yüzünü güldürüyor.

SOMALİ'DE BİR GÜN

Somali'ye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Ramazan ayında (19 Ağustos) yaptığı ziyareti takip etmek için ilk kez gitmiştim. Mogadişu'nun Hint Okyanusu'na 0 rakımlı tek havalanı Uluslararası Aden Abdulle havalanı ülkenin içinde bulunduğu iç savaş sebebiyle çeyrek asırdır, hiç bakım görmemiş. Başbakan Erdoğan'ın, "Ben böyle birşey görmedim" diyerek bahsettiği ülkede, çarşı pazarda askerlerin dışında şehrin sokaklarında kimseler görünmemişti. Başkent'te yaşayanlar güvenlik sorunu ve yiyecek bulmak için naylon, çuval eskilerinden yaptıkları derme çatma çadırlarda oluşan kamplarda yaşam savaşı veriyorlardı.

Başbakan Erdoğan'ın Somali ziyareti etkisini her geçen gün arttırarak sürüyor. Mogadişu Bölgesi Valisi ve Belediye Başkanı, Mahmut Ahmet Nur, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın yaptığı ziyaret çok mübarek bir ziyaretti. Erdoğan'ın ismini Mogadişu'nun en büyük caddesine vereceğiz" dedi. TİKA'nın yaptığı çalışmaların kalıcı olacağına vurgu yapan Nur, Türkiye'nin yardımlarına ve desteğine minnettar olduklarını dile getirdi.

KAMPLARDA İZDİHAM

Başkent Mogadişu'daki kamplarda üç öğün sıcak yemek dağıtılıyor ve kampların girişine yapılan büyük su depolarıyla kamplardakilerin temizlik yapmalarına imkan veriliyor. Kampta akşam yemeği için hazırlanan pilavı dağıtırken gördüğüm manzara karşısında şok oldum. Büyük çoğunluğu tenekeleri eğip bükerek yapılan tencerelerin yanında sadece poşet uzatarak ya da eteğine dökülmesini isteyerek yemek almaya çalışanlar bulunuyor.

BU YARDIMLARI UNUTMAYACAĞIZ

TİKA'nın ülkeye yaptığı anlamlı ziyaret, başkent Mogadişu'da çok büyük bir yankı uyandırdı. Mogadişu çarşı pazarlarında Türk firmalarının yiyecek ve giyecekleri de raflarda gözükmeye başladı. Kumaş satan, Emine Kahsardi isimli Somali bir kadın Türkiye'nin yardımlarının sadece karınlarını doyurmadığını aynı zamanda medeniyet olarak da kendileri için bir örnek olduğunu söyledi. Cep telefonu satan Yusuf Muhaddi, Türkiye'nin yardımlarını hiç unutmayacaklarını söylüyor. Hastaneye torunun getirdiğini söyleyen Muhammed Shamerdi ise Osmanlı'nın 400 yıl kendilerine sahip çıktığını, şimdi de Türkiye'nin bunu yapacağını söylüyor.