BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,08
ALTIN 2.528,18
HABER /  GÜNCEL

Moskova'dan füze kalkanı sistemine tehdit

Rus lider Medvedev, ABD'nin füze savunma sistemini Avrupa'ya inşa etmekte ısrar etmesi durumunda, Moskova'nın Avrupa topraklarına ve Rusya'nın güneyine füze konuşlandırabileceğini söyledi.

Abone ol

Rusya Federasyonu Başkanı Dimitri Medvedev, ülkesinin ABD ve NATO ile uzlaşmaya varamaması halinde "modern silah sistemlerinin" Avrupa sınırları içinde bulunan Kaliningrad'a ve Türkiye sınırı anlamına gelen Rusya'nın güneyine yerleştirilebileceğini söyledi.

Medvedev, Rus televizyonunda yaptığı açıklamada ABD'nin Avrupa'da kurmayı planladığı füze savunma sisteminden vazgeçmemesi durumunda Rusya'nın ABD'yle imzalamış olduğu "Yeni Başlangıç" (START) silah anlaşmasından da çekilebileceğini belirtti.

Rus liderin açıklaması, ABD'nin Rusya'yla süregelen Avrupa'daki nükleer-dışı askeri bilgi paylaşımından çekileceği uyarısını izliyor.

Füzeler Türkiye sınırına konuşlandırılabilir

Mevdev'in, 500 kilometre menzilli İskander füzelerini yerleştirme tehdidinde bulunduğu Kaliningrad, Polonya ve Litvanya'ya sınırı bulunan bir Rus liman bölgesi.

Füze konuşlandırılmasının düşünülebileceğini belirttiği Rusya'nın güneyi ise Türkiye ile Moskova'nın arasının açık olduğu Gürcistan'a sınır bölgeleri kapsıyor.

Medvedev bu gelişmiş savunma sistemleri sayesinde, "batının füze sistemi planını gözden geçirmemesi halinde Avrupa'da bulunan Amerikan füze kalkanlarının hedef alınabileceğini" belirtti.

Bu ara Türkiye, NATO füze kalkanı sisteminin bir kısmının Malatya yakınlarına kurulmasına onay vermişti.

İran'a karşı kurulduğu yorumları yapılan füze kalkanına Türkiye'nin ev sahipliği yapmasına Tahran tepki göstermişti.

"Sertleşen retorik"

Salı günü sona erdiği açıklanan ABD ve Rusya arasındaki bilgi paylaşımı, Avrupa'daki Konvansiyonel Güçler Anlaşması kapsamında gerçekleşmekteydi.

Rusya bilgi paylaşımına 2007'den bu yana katkıda bulunmuyordu, Washington ise paylaşım sistemine veri aktarımını sürdürmekteydi.

Uzmanlar ABD'nin askeri istihbarat paylaşımından çekilmesinin sembolik değeri olduğu ve amaçlananın Rusya'yı füze savunma sistemlerinin inşası konusunda pazarlık masasına geri çekebilmek olduğu görüşündeler.

Washington'un 2020 yılında devreye girmesini istediği füze kalkanı sistemini Polonya ve Çek Cumhuriyeti'ne inşa etme isteği, Rusya tarafından tepki görmüştü.

Konuyla ilgili Mayıs ayında değerlendirmede bulunan Medvedev, ABD'in Avrupa merkezli füze savunma sistemlerinde ısrar etmesinin “yeni bir Soğuk Savaş” doğurabileceğini söylemişti.

BBC'nin diplomasi muhabiri Jonathan Marcus, Moskova'nın tehdit görünümlü açıklamalarının zaman zaman gündeme gelmiş olduğuna dikkat çekiyor.

Marcus ayrıca, Rusya'da seçim sürecine girilmesi sebebiyle siyasi retoriğin sertleşmekte olabileceğini belirtiyor.