BIST 10.046
DOLAR 32,48
EURO 34,75
ALTIN 2.417,87
HABER /  GÜNCEL

Moskova muhalif gösteriye hazır

Yeni başkan, temiz seçimler için binlerce hükümet karşıtı gösterici bugün başkentin bir ucundan diğerine protesto yürüyüşü gerçekleştirecek.

Abone ol

Yeni bir başkan ve temiz seçimler isteyen binlerce hükümet karşıtı gösterici bugün Rus başkenti Moskova’nın bir ucundan diğerine protesto yürüyüşü gerçekleştirecek.

Tatil gününe denk getirilen yürüyüşten bir gün önce Moskova polisi bilinen pek çok muhalif ismin evlerine baskın düzenledi.

Geçen hafta Devlet Başkanı Vladimir Putin izinsiz gösteri düzenleyen kişiler için para cezalarının artırılmasını öngören bir kanunu yürürlüğe koydu.

Aralık ayındaki parlamento seçimlerinde şike yapıldığı iddiaları nedeniyle pek çok protesto gösterisi düzenlenmişti.

Ancak gösterilere rağmen Mart ayında Putin üçüncü dönem için başkanlık koltuğuna oturdu.

Gösteri öncesi baskınlar

Bugünkü gösteriler, Putin’in göreve başlamasından sonraki ilk protestolar olacak ve muhabirler Putin’in muhaliflerine karşı daha sert bir tutum takındığını söylüyor.

Dün Moskova polisin hedeflediği kişiler arasında, yolsuzluk karşıtı internet blog yazarları Alexei Navalny, Sergei Udaltsov ve Ilya Yashin de bulunuyordu.

Gösteri öncesi polis baskınlarında evi arananlar arasında ünlü bir televizyon sunucusu olan ve Putin’in eski akıl hocası ve Sen Petersburg belediye başkanı Anatoly Sobchak’ın kızı, Ksenia Sobchak da vardı.

Sobchak da seçimlerin ardından muhalif harekete katılmıştı.

Bir twitter mesajında “Sabahın 8’inde insanlar evime girdi, giyinmeme bile fırsat vermeden dairemi talan etti ve beni aşağıladılar” diye yazdı. “Bu ülkede yeniden bu tarz bir baskı dönemine gireceğimizi düşünmemiştim.”

Federal dedektifler, planlanan yürüyüşün başlamasından bir saat önce sorgulama için muhalefet liderlerini merkezlerine çağırdı.

ABD: Endişeliyiz

Dün yürütülen baskınların ardından ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victoria Nuland Washington’ın “Rus muhalif figürlerinin 12 Haziranda yapılması planlanan yürüyüş öncesinde bu şekilde açıkça taciz edilmelerinden çok endişeli olduğunu” açıkladı.

Nuland “Aynı anda ortaya çıkan tüm bu önlemler silsilesi, ifade ve toplantı özgürlüğünü bastırmak üzere keyfi yaptırımlar uygulandığı konusunda soru işaretleri uyandırıyor” dedi.

Ev aramaları Rus blog yazarları arasında da protestolara neden oldu. Bolgcular uygulamayı Stalin’in gizli polisinin 1930’lardaki eylemlerine benzettiler.

BBC Rusça servisinden Artyom Liss baskınların Putin karşıtı muhalefete yeni destekçiler kazandırabileceğini söyledi.

Bu arada Varşova’da binlerce Rus taraftar, ev sahibi Polonya’ya karşı oynayacakları Euro 2012 maçı öncesinde, ulusal tatillerinde şehirde bir geçit törenine katılacak.