BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Monti'nin tasarruf önlemlerine Senato'dan onay

İtalya'da teknokrat Başbakan Mario Monti'nin tasarruf önlemleri Senato'dan da onay aldı. Önlemlerin önümüzdeki günlerde uygulamaya sokulması bekleniyor.

Abone ol

İtalyan Senatosu Mario Monti hükümetinin tasarruf önlemlerini onayladı. İtalyan kemer sıkma önlemleri kamu harcamalarında kesinti, vergi artışı ve emeklilik sisteminde reform öngörüyor.

Başbakan Monti, teknokratlardan oluşan hükümetinin en kısa zamanda bu olağanüstü bütçeyi geçirmek zorunda kaldığını kaydetti ve 30 milyar euro'luk tasarruf sağlaması amaçlanan önlemler paketinin, "İtalya'yı kurtaracak bir plan olduğunu" kaydetti.

İtalyan borsasında yeniden güven duygusunu inşa etmeyi hedefleyen önlemler paketi, Senato'da 41 olumsuz oya karşılık 257 'evet' oyuyla kabul edildi.

Tasarruf paketi geçen Cuma günü de büyük çoğunlukla Meclis'in onayını almıştı.

Önlemler paketinin birkaç gün içinde yürürlüğe sokulması bekleniyor.

Kasım ayında hükümeti kurmakla görevlendirilen Monti, ülkenin dev boyutlardaki borçlarına bir çözüm bulmak amacıyla teknokratlardan oluşan bir hükümet kurmuştu.

Eskiden AB komisyonunda görev yapmış olan Monti, parlamentoda geniş bir desteğe sahip. Ülkenin en büyük iki partisi olan Özgürlükçü Halk Partisi ve ortanın solundaki Demokratik Parti'nin, tasarruf önlemlerinin kimi unsurları hakkında çekincelerini dile getirmiş olsalar da, bir ekonomik felaket yaşanması korkusuyla, yasayı sabote etmeye yanaşmadılar.

Eski Başbakan Silvio Berlusconi de, partisinin, İtalyan halkından istenen fedakarlıkları onayladığı için değil, taşıdığı sorumluluk duygusuyla, hükümete destek vereceğini söylemişti.