BIST 9.571
DOLAR 32,48
EURO 34,57
ALTIN 2.477,08
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Mona Lisa'nın büyük sırrı ortaya çıktı!

Rönesans döneminin efsanevi ustası Leonardo da Vinci'nin "Mona Lisa" adlı eserinin altında iki resim daha bulundu.

Abone ol

Fransız optik mühendisi Pascal Cotte, yaklaşık 10 yıldır reflektif ışık tekniği kullanarak incelediği Mona Lisa'nın yağlıboya katmanının altında başka bir portreyle bir de taslak bulduğunu söyledi. 

Lumiere Teknoloji'nin kurucularından Cotte, Mona Lisa'nın altındaki resimde, oturur vaziyette, yan tarafa doğru bakan farklı bir kadının portresinin yer aldığını belirterek, "Bu resimdeki kadın gülümsemiyor. Kesinlikle başka bir kadın" dedi.

Bu portrenin altında da bir taslak çizim bulunduğunu dile getiren Cotte, "Daha yakın plandan çalışılan taslakta büyük bir burnu, ince dudakları ve kaba elleri olan bir kadın görülüyor" diye konuştu. 

BBC'nin haberine göre, Louvre Müzesi'nde sergilenen tabloyu 2004'ten bu yana inceleyen Cotte, Katman Ayrıntılandırma Yöntemi (LAM) adlı bir teknik geliştirmişti. Tablo üzerine "bir dizi yoğun ışık verilerek" uygulanan yöntemde, kamera yardımıyla ışıkların yansımaları ölçülüyor ve resmin katmanları arasında neler olduğu ortaya çıkarılıyor. 

Cotte, "Bu yöntemle, tıpkı bir soğan gibi katmanlara ayırdığımız tablonun, yapılışındaki tüm aşamaları görebiliyoruz" ifadesini kullandı. 

İtalya'da 1452-1519 yılları arasında yaşayan Leonardo da Vinci, aynı zamanda mimarlık, mühendislik, matematik, anatomi ve müzik alanlarında da eserlere ve buluşlara imza atmıştı. Da Vinci'nin başyapıtı sayılan "Mona Lisa", tüm dünyada en çok tanınan birkaç eserden biri olarak kabul ediliyor. Rönesans döneminin büyük ustasının Mona Lisa'yı resmetmeye 1503'te başladığı düşünülüyor. Tahta pano üzerine boyanan ve 1517'de tamamlanan Mona Lisa'nın Floransa yakınlarındaki Greve in Chianti kasabasında yaşayan kumaş tüccarı Francesco Bartholomeo Giocondo'nun genç eşi Lisa'nın portresi olduğu düşünülüyor.  

Gizemli gülümsemesiyle milyonlarca kişinin hayranlığını kazanan Mona Lisa, daha önce de çeşitli kızıl ötesi ışıklar ve çoklu tayf analizi gibi bilimsel yöntemlerle incelenmişti.