BIST 10.277
DOLAR 32,27
EURO 34,74
ALTIN 2.383,86
HABER /  POLİTİKA

Modaratör ucuz kurtulmuş!

Erdoğan olaylı Davos panelini anlattı. Diplomatik davranmasaydı ne yapacağını grupta imalı bir şekilde yanıtladı.

Abone ol

Başbakan Erdoğan'ın hedefinde Davos çıkışını eleştiren diplomatlar vardı. Erdoğan doğalgaz indirimini yeterli bulmayan Bahçeli'ye de cevap verdi. 

Tavrını diplomatik bulmayanlara seslenen Erdoğan, "Eğer ben orada diplomatik davranmamış olsaydım, daha farklı bir şey yapmam gerekirdi; onu yapmadım" dedi.

Erdoğan "aman ha kırmayalım" mantığıyla olaya yaklaştığını savunduğu diplomatlara ateş püskürdü. Erdoğan aslanın midesinden hakkını söküp alacak diplomat istedi
.

İşte grup toplantısındaki konuşmasından önemli bölümler 

DOĞALGAZ POLEMİĞİ

"Görüyorum ki bazı siyasiler doğalgaz indirimini beğenmemiş. Muhalefet lideri diyor ki "bunlar seçim yatırım yapıyor." Bazı rakamlar açıklarsak kaçacak delik ararsınız. Biz yabancı kaynaklı olan ürünlerde bize ne kadar yansıyorsa Türkiye'ye yansıtırız dedik.  

Bizden önceki koalisyon döneminde Botaş, yüzde 28 karla doğalgaz satıyordu. Biz kademeli olarak indirdik. 2008 sonuna kadar kar oranı yüzde 8'e indirdik. Şimdi kar oranı yüzde 1.5'a indi.

Biz seçime gidiyoruz diye 'İndir yüzde 50" diyemeyiz Yok böyle bir şey bu tamamiyle popülizm olur. Bu gemi 71.5 milyon vatan evladına ait. Şimdi bu geminin direksiyonunda biz varız. Onlar bu gemiyi batırdı. Sular altında kalacakkken biz yükseltmeye başlattık. Niye rahatsız oluyorsunuz? Gemi hızlanıyor bundan mı rahatsız oluyorsunuz.

BAHÇELİ'YE İTHAF ETTİ

Sayın Bahçeli'ye ithaf olunur. Doğalgaz hattığnın uzunluğu 4 bin 500 km idi, şimdi  11 bin km'yi aşmış durumdayız. 9 ilde doğalgaz vardı şimdi 63 il kullanıyor. Türkiye-Yunanistan doğalgaz boru hattını inşat ettik ve doğalgaz ihraç eder hale geldik.

Rüzgar enerjisinde Avrupa'da sonuncu iken şimdi 13. sıradayız. Hedef ilk 5'in içine girmek. Rüzgar enerjisinde bugün 450 megavat seviyesine ulaştı. Bugün kuru sıkı atmakla olmuyor. Çocuklara oyuncak olsun diye rüzgar güllerini dikmiyoruz.

İdare-i maslahatın ülkemizin en muteber yönetimi olmuştur. Aman suya sabuna dokunmayalım. Aman risk almayalyım. Bu anlayışla on yıllarca yönetilen Türkiye bir adım dahi ilerleyememişir. Küçük düşünme devri sona ermiştir. Tarihi misyonunun gereklerine uygun hareket edecek.

[PAGE]

ALLAH'A BİR CAN BORCUMUZ VAR KULA DEĞİL

İktidara gelince masamızın üzerinde tozlanmış dosyalar bulduk. Elimiz neye uzattıysak malum koro, "dokunma görme ilgilenme" dedi. Yerler dediler. Yerlerse yerler ama biz büyük geliriz. Bizim Allah'a bir can borcumuz var kula değil, öyleyse bu çerçevede yola devam edeceğiz. Torunlarımıza tertemiz bir Türkiye bırakalım istiyoruz.

Sayın Baykal, Sayın Bahçeli önce millete ödemediğiniz 13,5 katrilyonun hesabını verin. KEY hesaplarını biz kapattık. Nema ödemeleriniz biz yaptık.  Bizden önce milletten zorunlu tasarrufla para toplandı o paralar faiz ödemelerine gitti.

Davos'ta arzu edilmeyen olaylar yaşandı. Kimsenin Türkiye'yi farklı bir kategoriye sokmasına izin veremeyiz. Başbakana saygısızlığa fırsat veremeyiz. Türkiye sıradan bir ülke değildir.

DİPLOMAT SÖKÜP ALMALI

Hepsinin ilerisinde diplomat değil siyasetçiyim. Ama eğer diplomatlar bu anlayışla gevşek, yumuşak, aman kırmayalım mantığıyla ülkemin menfaatlerine halel getiriyorlarsa, ben böyle bir diplomasiyi de kabul etmiyorum, onu da söyleyeyim. Benim diplomatım aslanın midesinden hakkını söküp alacak bir diplomattır. Ben diplomata böyle bakıyorum.  Ve İsrail’in Ortadoğu’da, Balkanlar’da, Ortadoğu’da belki de bizim kadar uyumlu olduğu başka bir ülke yoktur. Her şeyden önce İsrail kiminle neyi, nasıl konuştuğunu da çok iyi bilmesi lazım.

MODERATÖRÜN YAPTIĞI EDEPSİZLİK

Parti liderlerinin bana desteklerine teşekkür ederim. Biz milletimizin gönlünden geçeni ve hissiyatını yansıttık. Başbakan milletinin kalbinden ne geçiyorsa onu dile getirmiştir. Ama bir moderatör, uluslararası bir toplantıda bir başbakanın omzuna elini atamaz, bu edepsizliktir.  Eğer ben orada diplomatik davranmamış olsaydım, daha farklı bir şey yapmam gerekirdi; onu yapmadım

[PAGE]

ÖYLE ANLAR VARDI Kİ SİYASET SUSAR

Olayın hemen ardından TV ekranlarında arzu endam edip siyasi tarafgirlik adına siyaset yapmışlardır. Diplomaside monşer gibi davrananlar siyasette de monşer gibi davranıyor. Doğru tepkimizi saptırmaya çalıştılar. Öyle anlar vardır ki orada siyaset susar. Tüm milletin tek bir fert olmasından büyük memnuniyet duydum. Sivil topluma medyaya ve vatandaşlarımıza çok teşekkür ediyorum.

EZBERLER BOZULMALI

Kimsenin Türkiye'yi küçük düşürmesine göz yumamayız. Bosna için ayğa kalktığı için Gürcistan için de ayağa kalktı. Kafkaslar'da nasıl mazlumun yanında yer aldıysa Ortadoğu'da mazlumun yanında yer aldı. Artık belli çevreler ezberlerini bozmalı ve milletine ve ülkesine daha fazla güvenmeli. Yurtta sulh cihanda sulp ilkesinin samimiyetle takipçisi olduk. Daima dostluk kazanmaya çalıştık. Haksızlığa reel güç dengeleri adına sessiz kalmadık.

Eski iradesiz siyasetçilerin elinde heder edilen Türkiye değil artık. "Başkaları ne der" değil, "Türkiye ne der, Türkiyesiz başkaları ne yapar" anlayışı olmalı. Türkiye'nin büyüklüğünü kabul edip ona göre mahçup, ezik bir politika bize de millete de yakışmaz artık dik duralım.

Bugün Bahçeli yine aynı şeyi söylüyor. Kaç kere söyledim Olmert ile Ankara'da neleri konuştuğumuzu. Suriye-İsrail görüşmelerinin 5. raundunu görüşüyorduk. Sayın Bahçeli sen hangi dilden anlarsın onu söyle. Kriptoları da biz gelip sana mı teslim edeceğiz. Yanındaki danışmanların çok gizli dosyalar kime nasıl devredilir anlatsınlar. Bunlar niye kayıta girmemiş, girmediğini nereden biliyorsun.

HER İKİ TARAFI DA UYARIYORUZ

Bir somut bir olayı eleştiriyoruz, bir toplumu devleti ve dini eleştirmiyoruz. İsrail'i uyarırken karşı tarafı da gerekli uyarıları yapıyoruz. Taraflar talep ederse biz arabulucu olabiliriz. Ama durumdan vazife çıkarmayız. Davos'taki olay misyonuzu engellemez. Hiçbir zaman milletimiz anti semitizm yapmamıştır.  İktidarımızda da söz konusu olamaz. Hahambaşının açıklamasını bizzat ben okudum. Haksızlık karşısında asla susmayacak barış umutlarının yeniden yeşermesi için girişimlerimizi sürdüreceğiz.