BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,87
ALTIN 2.440,71
HABER /  SAĞLIK

Miyopi dereceleri neler miyop körlüğün en önemli sebebi oldu

Miyopi, dünyadaki en yaygın göz rahatsızlıklardan biri. Kalıtımsal olan miyop rahatsızlığı günümüzde bilgisayar kullanımı ile rekor düzeye erişmiş durumda.

Abone ol

Çoğunlukla kalıtımsal olan miyopi, günlük yaşamı olumsuz etkileyen problemlerin başında geliyor. Bilgisayar kullanımı gibi faktörler de miyopinin artmasını tetikliyor. Göz Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Opr. Dr. Şehvar Nefesoğlu, miyopinin nedenleri ve tedavisine yönelik önemli bilgiler paylaştı.

Miyopi nedir? : Miyopi (miyop), gözün belirli bir uzaklığın ötesindeki cisimleri odaklayamaması durumudur. Miyopilerde göz küresi normalden daha uzundur. Kornea veya merceğin de kırma gücünün normalden fazla olması miyopiyi başlatır. Bu sebeple görüntü, retinanın yüzeyinde değil önünde oluşur. Miyopi diyabet, marfan, keratokonus, katarakt gibi genel göz rahatsızlıklarıyla veya onların sonucu olarak da ortaya çıkabilir.

7 milyarın 2 milyarı miyop olacak : Dünya genelinde ortalama %25-30 arası kişide bulunan bu problem, yaş ayrımına göre 40’lara kadar çıkıyor. Asya’da, Güney Kore’de, Çin’de ise bu rakam, yüzde 90-95’leri buluyor. Önümüzdeki 5 sene içerisinde 7 milyarlık dünya nüfusunun en az 2 milyarının miyopi olacağı öngörülüyor.

Aşırı bilgisayar kullanımı miyopiyi artırır : Uzun süreli bilgisayar kullanımı miyopinin artışını hızlandırıyor. Bilgisayar başındaki çocukların, 20 dakikada bir olmak üzere 5 metre ve ilerisine en az 10 saniye bakması gerekmektedir. Yapılacak bu basit göz egzersizleri ile göz kaslarını dinlendirerek rahatlaması sağlanmalıdır.

Miyopi körlüğün nedeni : Körlüğün önde gelen nedenlerinden olan ve çoğunlukla genetik olarak ortaya çıkan miyopi; diyabet, marfan, keratokonus, katarakt gibi genel göz rahatsızlıklarıyla veya onların sonucu olarak da ortaya çıkabilir. En çok görülen belirtileri arasında; uzağı görmede zorluk, gözleri kısarak bakmak, odaklanmaya çalışırken oluşan göz yorgunluğu ve baş ağrısı sayılıyor.

Miyop dereceleri; -4.00 ve daha az seviyede ise düşük miyop, -4.25 D ile -8.00 D arasında ise orta miyop, -8.00 ve yukarısı ise yüksek miyop olarak tanımlanır.Orta miyop, genellikle renk dağılımı sorunu veya glokom ihtimali barındırırken, yüksek miyop daha çok eriyen ya da kayan objeler ve gölge benzeri cisimler olarak kendini gösterir.

Çocuklarda miyop gözlüğü : Çocuklar, miyop için özel üretilen progresif gözlük kullanımına 8 ile 13 yaş aralığında başlayabilir. Ancak bu gözlükleri kullanabilecek çocukların miyopi başlangıç derecesi, -1.00 D ile -5.50 D arasında olmalıdır. Miyopi ilerleme derecesi yılda en az -05.50 D’den fazla olmamalı, numara farkı ise -01.50 D’den az olmalıdır.