BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  POLİTİKA

Mitingde askerler de vardı

Çağlayan mitingine askerlerde mi katıldı? Savcılığa sayısız fotoğraf gönderildi.

Abone ol

İstanbul'da görevli bazı subayların 28 Nisan 2007'de Çağlayan'da düzenlenen Cumhuriyet mitinginde organizatör gibi çalıştığı iddia edildi.

Gazeteport isimli internet sitesinin haberine göre olay İstanbul Beşiktaş'taki ağır ceza mahkemesi savcılığına gönderilen bir ihbar mektubuyla ortaya çıktı. Bir askerî yetkilinin gönderdiği ihbar mektubunda Cumhuriyet mitinglerine, 1. Ordu Komutanlığı bünyesinde görev yapan bazı komutanların emri ile askerî personelin aileleri ile birlikte katıldığı ifade ediliyor. Tespit ettirilen görüntülerle askerî personelin yasak olan bu eylemlerinin cezalandırılması isteniyor. Gönderilen ihbar mektubunda, mitinge katıldığı ileri sürülen personel tek tek fotoğraflanarak görev yaptıkları birimler de ayrıntıları ile belirtiliyor.

Savcılık, gelen ihbar mektubu ve gönderilen fotoğrafları, doğruluğunun tespiti için İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne gönderdi. TSK İç Hizmet ve Askerî Ceza kanunlarına göre, askerler derneklere üye olamaz, siyasi içerikli toplantı ve mitinge katılamaz. Bu maddeye uymayanlarsa 1 aydan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

İhbar mektubunda mitinglere katılan askerî personelin isimlerinin, Çağlayan'da çekilen fotoğraflar üzerinde tek tek yazıldığı görülüyor. İhbar mektubunu işleme koyan Beşiktaş'taki Ağır Ceza Mahkemesi Başsavcılığı, olayın soruşturularak mitinge katılan kişilerin gerçek olup olmadıklarının belirlenmesi için ihbar mektubu ve gönderilen fotoğrafları İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne gönderdi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü de fotoğrafları incelemeye alarak gerçekliklerini soruşturmaya başladı.