BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

MİT'e verilen çok gizli talimat ne?

Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, MİT'e verilen gizli talimatı bugünkü köşesinden yazdı.

Abone ol

15 Temmuz darbe girişimini devletin üst kademesine bildirmeyen MİT'e yönelik eleştiriler sürerken Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi ilginç bir detayı bugünkü köşesine taşıdı.

MİT'e gönderilen MY 114-1(C) kodlu talimatın içeriğine ulaşan Abdülkadir Selvi, MİT'in TSK içinde istihbarat toplamasının yasaklandığını ortaya çıkardı. 

İşte MİT'e verilen gizli talimatın detayları ve sonuçları;

"Yeni dönemde algı operasyonlarına karşı mücadele ederken, diğer yandan da 15 Temmuz gerçeği ile hesaplaşmamız gerekiyor. Ülke büyük bir felaketin eşiğinden döndü. MİT, 2015 yılı Aralık ayında başlayan darbe hazırlıklarının istihbaratını neden alamadı? MİT’e gelen ihbara ve Genelkurmay Başkanı’nın aldığı önlemlere rağmen bu darbe neden önlenemedi? Darbenin önceden haber alınamamasında MİT’in, TSK içinde istihbarat yapmasını engelleyen talimat etkili oldu mu?

Peki o gizli talimat ne?

Yeni bir komplo teorisine fırsat vermek istemiyorum. Ben de 15 Temmuz üzerine yaptığım çalışmalar sırasında öğrendim, “MY 114-1(C) kodlu” talimatı.  Bu talimata göre, MİT’in TSK içinde istihbarat yapması  yasak. Eski bir Milli Savunma Bakanı, bu tezi doğru bulmadı. “YAŞ’a girecek isimlerle ilgili istihbaratı MİT’ten alırız. O istihbaratı veren MİT, demek ki TSK’yı biliyor” dedi. Önemli bir nokta. Ama karargâhların ve kışlaların içinden istihbarat alınmadan TSK içinde hangi tür faaliyetlerin döndüğünü öğrenmek mümkün değil. FETÖ’cü Genelkurmay Adli Müşaviri Muharrem Köse’nin gadrine uğramış askeri bir hukukçu, “Bunların bir şey yapması bekleniyordu. Mayıs ayında çok yoğun bir faaliyet içindelerdi. Yüksek Askeri Şûra’dan önce ya da sonra bir şey bekleniyordu” demişti. Demek ki karargâh ve kışlalarda bir hareketlilik varmış. Oralar izlenmeden bu istihbarat alınamıyormuş.

MİT yapamıyor ama TSK, iç istihbarat olarak bunu yapıyor mu, bu yönde birimler var mı, orasını bilmiyorum. Bu TSK’ya güvensizlik değil. Geçmişinde darbe gerçeği olan bir kurumun izlenmesi gerekiyor. Ha bu gizli talimatı iptal ettim denilmekle de olmaz. 15 Temmuz’a giden yolda eksiklikler, aksaklıklar neyse masaya yatırılıp, bir yol haritası çizilmesi gerekiyor.

Darbe girişiminde o kadar çok gri nokta var ki, onları tartışmalıyız ama bunu yaparken 15 Temmuz’u sanık sandalyesine oturtmamalıyız.