BIST 10.046
DOLAR 32,45
EURO 34,64
ALTIN 2.392,03
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Mısırlı sanatçı Gülen için ne dedi?

Gülen'in 12 şiirinden oluşan ve 12 ülkeden 12 sanatçının besteleriyle yapılan albümdeki sanatçılardan Maher Zain İstanbul’a geldi.

Abone ol

Mısırlı ses sanatçısı Maher Zain, Gülen için "Kendisi de hayatıyla, işiyle, çabasıyla dünya barışına hizmet etmeye çalışıyor. O anlamda çok paralel görüyorum ve bu albümde bulunmaktan şeref duydum" ifadelerini kullandı.

Türk müziğinin zengin bir yapısı olduğunu söyledi. Son albümündeki 14 parçadan 4’ünü Türkçe seslendireceğini belirten Zain, albümlerinde Türk çalgıları kullandığını ifade etti.

Fethullah Gülen Hocaefendi’nin 12 şiirinden oluşan ve 12 ülkeden 12 sanatçının besteleriyle yer aldığı Rise Up/Colors Of Peace albümündeki sanatçılardan Maher Zain İstanbul’a geldi. Cihan Haber Ajansı’na röportaj veren Zain, babasının müzisyen olması sebebiyle küçüklüğünden beri müzikle iç içe olduğunu aktardı. Lübnan doğumlu olan sanatçı, 8 yaşındayken ailesiyle birlikte İsveç’e taşındıklarını söyledi. Müzik hayatının dönüm noktasını İsveç’te Redone isimli müzisyenle tanışması olarak dile getirdi. Zain, müzikle profesyonel anlamda ondan sonra ilgilenmeye başladığını belirtti. Bu sırada batıda yaşayan bir Müslüman olarak kafasında sorular oluştuğunu ifade eden Maher Zain, “Bu sorulan birikti, birikti, birikti öyle bir noktaya geldim ki ‘ben böyle bir yaşam istemiyorum, böyle bir hayat benim hedefim değil’ diye hissettim. 5 yıl önce evlenip daha huzurlu bir yaşam istediğimi anladım. Daha sonra Batı’da yaşamış bir Müslüman olarak yaşadıklarımı ve hissettiklerimi müzikle gençlere aktararak onlara yardımcı olabileceğimi düşündüm. Çünkü oların yaşadıklarını ben de bizzat yaşadım. Onlara mesajımı ulaştıracak şeyin de müzik olduğunu düşünüyorum.” diye konuştu.

'BU ALBÜMDE BULUNMAKTAN ŞEREF DUYDUM'

Fethullah Gülen’in şiirlerinden ‘Bu Dünya Hayatı’ adlı şiiri setçiğini söyleyen Zain, şöyle devam etti: “Şiirlerin tamamına bakıldığında hepsi çok anlamlıydı. Benim genel hayata bakışımla son dönemdeki değişimimle bu çalışma çok paralellik arz ediyor. Kendisi de hayatıyla, işiyle, çabasıyla dünya barışına hizmet etmeye çalışıyor. O anlamda çok paralel görüyorum ve bu albümde bulunmaktan şeref duydum. Albümde yer alan sanatçılardan biri olmak benim için çok önemli ve değerli.”

Müziğin geçmişte de günümüzde de iletişim için sırlı bir ortam olduğunu vurgulayan sanatçı, İslam’ın barış mesajının topluma ulaştırılmasında müziğin önemli olduğunu kaydetti. Zain, “Herkes işin biraz ucundan tutsa düzelir. Ben de bu anlamda elimden geleni yapıyorum. Genel anlamda müziğin kitleleri etkileme özelliği mevcut.” ifadelerini kullandı.

'YETENEKLİ İSİMLERE SAHİP ÇIKILIYOR'

Yusuf İslam ve kendisi gibi kişilerin yanı sıra yeni yetenekleri keşfetmek için internet üzerinden yüklemeli talepler aldıklarını aktaran Zain, yetenekli yeni isimleri insanlığa kazandırmayı amaçladıklarını söyledi.

Son albümüyle ilgili bilgi veren Maher Zain, ‘For Give Me’ adlı albümünde Türkiye’ye özel sürprizlerin olacağını söyledi. Maher Zain, albümdeki 14 eserden 4’ünü Türkçe seslendireceği bilgisini verdi. “Umarım dinleyiciler benim Türkçemi beğenir.” diyen sanatçı, albümde Allah ve Peygamber ile ilgili şarkıların yanı sıra bir de annesiyle ilgili şarkının bulunduğunu belirtti. Maher Zain, bu şarkıyı bunu bütün annelere ithaf ettiğini belirtti.

'TÜRK MÜZİĞİ ÇOK ZENGİN'

Türk müziğini çok beğendiğini vurgulayan Zain, özellikle İbrahim Tatlıses’in çok güçlü bir sese sahip olduğunu dile getirdi. Türk müziğinin derinliğe ve etkileyiciliğe sahip zengin bir yapısı olduğunu aktaran Zain, albümlerinin alt yapılarında Türk çalgılarına yer verdiğini ve Türkiye’de çaldırdığı bilgisini verdi. Bildiği Türkçe kelimelerin ‘nasılsın’, ‘iyiyim’ ve ‘adamsın’ olduğunu aktaran VE Türkçe öğrenmek için DVD aldığını ifade eden Maher Zain sonraki gelişinde daha çok Türkçe öğrenmiş olacağını dile kaydetti. Zain, ilerleyen dönemlerde Türkiye’ye sık sık geleceğini ve müzik anlamında da esinleneceğini bildirdi.

Asya’dan Amerika’ya, Sibirya’dan Avusturalya’ya kadar farklı dil, din ve milletten insanları hoşgörü ve şefkatle kucaklayan Fethullah Gülen Hocaefendi’nin şiirleri, Rise Up/Colors Of Peace ile 12 ülkeden 12 sanatçıyı dünya barışına katkı sağlamak amacıyla bir araya getirdi. Nil Prodüksiyon’un Universal Müzik ile ortaklaşa gerçekleştirdiği albüm 2 yılda tamamlandı. Her sanatçıya Gülen’in İngilizceye çevrilen 50 şiiri gönderildi. Sanatçılar da seçtikleri şiirleri kendi ülkelerinde besteledi. Fethullah Gülen’in Kırık Mızrap isimli şiir kitabında yer alan ‘Rüyalar’, ‘Dünya’, ‘Medine’nin Gülü’, ‘Kalk Yiğidim’, ‘Hcran ve Ümit’, ‘Her Yerde Cemalin’, ‘Hiç’, ‘Gökkuşağı’, Yağmur Musikisi’, ‘Beni Yalnız Bırakma’, ‘Bülbül Çığlığı’, ve ‘Akyol’ isimli şiirleri, Amerika’dan Ryan Shaw, Mısır’dan Maher Zain, Hindistan’dan KK&Reet, Almanya’dan Good Morning Diary, Brezilya’dan Cristelo Duo feat. Bruno Gouveia, İngiltere’den Natacha Atlas, Macaristan’dan Bon Bon, Fransa’dan Faudel, İtalya’dan Ely Bruna, Ukrayna’dan Bahroma, İspanya’dan Carmen Paris, Filistin ve İsrail’den Kobi Farhi ve Ruba Shamshoum tarafından bestelenerek albüm haline getirildi.