BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Mısır'da tarihi seçimlere yüksek katılım

Mısır'da Mübarek sonrası dönemde yapılan ilk parlamento seçimlerinde uzun kuyruklar oluştu, oy verme işleminin ilk günü sakin geçti.

Abone ol

Mısır'da Hüsnü Mübarek iktidarının sona ermesi ardından yapılan ilk meclis seçimleri genel olarak sakin geçti.

Sandık başlarında oluşan uzun kuyruklar ve bazı aksaklıklar sebebiyle oy verme işlemi planlanandan iki saat daha geç sona erdi.

Bazı sandıklarda oy pusulası ve mürekkep yetersizliği gibi lojistik eksiklikler yaşanması ve bazı seçim kurulu hâkimlerinin görev yerlerine giderken kaybolmaları gün boyunca yaşanan aksaklıklar arasındaydı.

Seçim gözlemcileri oy verme sürecinde usulsüzlük ya da büyük çapta gerginlikler yaşanmadığını bildirirken en az yirmi beş kişinin küçük çapta yaralandığı olaylar yaşandığı bildirildi.

Bugün başlanan ve meclisin alt kanadını oluşturacak 508 milletvekilinin belirleneceği oy verme işlemine yarın sabah devam edilecek.

Mısır'daki tarihi seçimlerin ilk faslı gelecek ay sona erecek.

Uzun kuyruklar oluştu

Başkent Kahire'de gün doğumuyla birlikte oy sandıkları başında uzun kuyruklar oluştuğu gözlendi.

Kahire'nin yanısıra İskenderiye ve Port Said kentlerinde sandık başlarındaki uzun kuyruklar dikkat çekti.

Bazı seçim merkezlerinde nedeniyle oy kullanma işlemlerinde zaman zaman gecikmeler yaşandı.

Birçok bölgede seçime katılımın yüksek olduğu; bazı sandıkların önünde 3 km.'ye varan seçmen kuyrukları bulunduğu gözlendi.

İskenderiye'de seçim yasaklarına karşın el ilanlarının dağıtılması tepki çekti.

Bir Kahireli kadın seçmen, Fransız Haber Ajansı AFP'ye, "Eskiden oy kullanmanın bir anlamı yoktu. Sesimiz dikkate bile alınmıyordu" derken, ilk kez oy kullanan bir başka seçmen de, AP ajansına, "özgürlük için oy verdiğini" söyledi; "Esaret altında yaşıyorduk. Şimdi özgürlük içinde adalet istiyoruz. Müslüman Kardeşler'den korkuyoruz ama 30 yıl Mübarek yönetimi altında yaşadık, bunlarla da yaşarız" dedi.

Mart ayına kadar sürecek seçim sürecinde meclisin iki kanadı ayrı seçimlerle oluşturulacak.