BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Mısır'da protestolar sürüyor

Dün ülkenin önde gelen kentlerinde on binlerce protestocu ile polisin çatışması ardından Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek hükümeti görevden aldı. Ancak bu adım protestocuları tatmin etmiş görünmüyor.

Abone ol

Protestocular Cumhurbaşkanı Mübarek'in istifasını istiyor

Mısır'da yönetim karşıtı protestolar ardından yeni hükümetin bugün belirlenmesi bekleniyor.

Dün cuma namazı ardından Kahire, İskenderiye ve Süveyş başta olmak üzere bir dizi kentte protestocularla güvenlik güçleri arasında çatışmalar yaşandı.

Çatışmalarda en az 18 kişinin öldüğü, yüzlerce kişinin de yaralandığı bildiriliyor.

Dünün ilerleyen saatlerinde polis sokaklardan çekildi ve yerlerini ordu birimleri ardı.

Ancak halk sokağa çıkma yasağına rağmen sokaklardaydı.

Aralarında iktidar partisinin merkez binası ve karakollar da olmak üzere bir mekan yer ateşe verildi.

Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in, halkın sorunlarıyla yakından ilgileneceği yönünde yaptığı konuşmaya rağmen protestolar bugün de devam ediyor.

Başkent Kahire'nin ana meydanında toplanan göstericiler Mübarek'in istifası yönünde sloganlar atmaya başladı.

Kahire'deki Tahrir meydanına gelen göstericilerin, kentte ayaklanmayı bastırmak amacıyla konuşlanan Mısır ordusuna karşın, Mübarek'in gitmesi yönünde sloganlar attığı görülüyor.

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, dün gece yaptığı konuşmada, hükümetin feshedildiğini, yeni hükümetin bugünden itibaren oluşturulacağını söyledi.

Mübarek, devlet televizyonundan yaptığı kısa konuşmada, her vatandaşın özgürlüğünden yana olduğunu belirtmiş, demokrasi için yeni önlemler sözü vermişti.

Cumhurbaşkanı olarak değil, bir Mısırlı olarak konuştuğunu belirten Mübarek ''Mısır'ı koruyacağım, ekonomik gelişmeye önem vereceğim'' dedi.

Mübarek, her vatandaşın özgürlüğünden yana olduğunu belirtti ve demokrasi için yeni önlemler sözü verdi.

ABD Başkanı Barack Obama, Mübarek'in konuşması ardından, Mısır'daki olaylarla ilgili olarak Mısır Cumhurbaşkanı ile görüştüğünü açıkladı.

Obama Mübarek'i, halkı için daha fazla demokrasi ve daha fazla ekonomik fırsatların sağlanması doğrultusunda çalışma sözünü tutmaya çağırdığını söyledi.

Obama, Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada, Mısırlı yetkililere, barışçıl protestoculara karşı şiddet kullanmaktan kaçınması çağrısında bulundu.

Mısır'daki durumu yakından takip ettiklerini belirten Obama, ilk önceliklerinin olaylarda ölüm ve yaralanmaların meydana gelmesini önlemek olduğunu kaydetti.

İngiltere, ABD ve Fransa vatandaşlarına zorunlu haller dışında Mısır'a gitmeme çağrısında bulundu.