BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

AK Parti oylarını nasıl artırıyor?

CHP'ye göre yoksulluk artıyor. Peki o halde vatandaş acı çekmekten zevk mi alıyor?

Abone ol

Devlet Bakanı Ali Babacan'ın açıklamalarından yola çıkan Hürriyet yazarı İsmet Berkan, geçtiğimiz günlerce  yoksulluğun azaldığını rakamlarla köşesine taşımıştı. Bu tabloya itiraz eden CHP'nin ekonomi kurmaylarından Faiz Öztrak'ın yolladığı istatistikleri köşesinde yer veren Berkan, haklı olarak soruyor: MUTLAK YOKSULLUKLA İLGİLİ RAKAMLARI REDDETMİYOR AMA

"(...)Öztrak, yayımladığım 'mutlak yoksullukla ilgili rakamları reddetmiyor ama orada dünya çapında standart bir ölçüm yapabilmek için kullanılan 'Satmalına Gücü Paritesi'nin (SAGP) çevrim oranlanndaki bir tutarsızlığa dikkat çekiyordu.

GÖRELİ YOKSULLUK

Ve devamında, 'mutlak yoksulluk' kavramının yerini yavaş yavaş daha fazla parametreyi ölçüp endeksleyen 'göreli yoksulluk' kavramının almakta olduğunu söylüyor, bu kavram uyarınca Türkiye'de 'göreli yoksul' kapsamına girenlerin genel nüfusa oranını bir grafik olarak veriyordu.

Öztrak'ın TÜİK verilerinden derlediği 'Harcama Esaslı Göreli Yoksulluk* rakamlanna göre Türkiye'de 2002'den bu yana yoksulluk azalmamış, tersine artmıştı. Öztrak bu durumu desteklemesi için yeşil kart sahiplerinin sayısındaki artışı da örnek veriyordu.

Bu yoksulluğun azalmıyor, aksine artıyor olması benim geçen hafta yazdıklarımın temelini yok eden bir iddia. Öte yandan Öztrak temelli bir itiraz getirmediğine göre, 'mutlak yoksulluk'taki azalmayı da bir veri olarak kabul edeceksek, iki cümle birbiriyle açıkça çelişiyor.

İktisadın ve istatistiklerin alanından siyasetin alanına geçtiğimizde de çelişkiler sürüyor, hatta daha da çarpıcı hale geliyor: Bir yandan ülkede yoksulluk artıyor ama bir yandan bu sorunu çözme vaadiyle ('Yoksulluğa yolsuzluğa son' sloganını unutmadık) iktidar olan partinin oylan artıyor, azalmıyor.

Bu durumu nasıl açıklayacağız?
Milletimizin kendine eziyet etmeyi sevdiği ve kendine eziyet edenleri daha da çok sevdiği sonucunu mu çıkaracağız? "