Polisin göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla müdahale ettiği ve 3 kişinin öldüğü dünkü gösterilerin ardından protestocular bu sabah da Kahire sokaklarındaki yerlerini almaya başladı.
Abone olPolisin göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla müdahale ettiği ve 3 kişinin öldüğü dünkü gösterilerin ardından protestocular bu sabah da Kahire sokaklarındaki yerlerini almaya başladı.
Polis gece boyunca sokakları terk etmemekte direnen göstericileri göz yaşartıcı gaz ile dağıtmaya çalıştı.
Ancak protestoların bugün de devam etmesi bekleniyor.
Amerika Birleşik Devletleri Mısır'a çağrıda bulunarak barışçıl protesto eylemlerine karşı hoşgörülü olmasını istedi.
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada halkın ekonomik, sosyal ve siyasi reform beklentilerine yanıt verilmesi gerektiğinin altı çizildi.
Mısır'da hükümet karşıtı protestocular dünü yoksulluk, yolsuzluk, işsizlik ve işkenceye karşı 'başkaldırı günü' ilan etmişti.
Ancak toplamayı başardıkları kalabalıklardan cesaret aldıkları anlaşılan protestocular, hükümet devrilene kadar eylemlerini sürdüreceklerini dile getiriyor.
Twitter engellendi
Sosyal paylaşım sitesi Twitter Mısır'da siteye erişimin engellendiğini açıkladı.
Twitter ve Facebook'un, 2009 seçimlerinden sonra İran'da, yakın zaman önce de Tunus'ta protestocuların harekete geçmesinde etkili olduğu görülmüştü.
Mısırlı yetkililerin bunu engellemek için erişimi engellediği tahmin ediliyor.
Ancak bir çok uzman söz konusu araçların kitlelerin harekete geçmesindeki etkisinin abartılmaması gerektiği görüşünde.
İlham kaynağı Tunus
BBC'nin Kahire'deki muhabiri Jon Leyne, yaşananların Mısır'da son yıllarda görülen en kitlesel protestolar olduğunu söylüyor.
Sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinden 'başkaldırı günü'ne katılım çağrısı yapan organizatörler, protestoların işence, yoksulluk, yolsuzluk ve işsizliğe karşı olacağını söylemişti.
BBC muhabiri Leyne, dünkü gösterilerin organizatörlerin umduğundan çok daha yüksek katılımla gerçekleştiğini dile getiriyor.
Tunus'taki kitlesel ayaklanmadan ilham alan protestocular, gösteriler sırasında Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek aleyhinde sloganlar attı.
Tunus'ta halkı sokağa döken sosyal ve siyasi sıkıntıların benzerleri Mısır'da da yaşanıyor.
Ancak uzmanlar Tunus'takine benzer bir sonuç almalarının zor göründüğünü belirtiyor.
Öte yandan Mısır muhalefeti de bugün sokağa çıkan protestoculara karşı bölünmüş durumda.
Eski Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu başkanı Muhammed el Baradey protestocuları desteklerken, en güçlü muhalefet grubu konumundaki Müslüman Kardeşler ise açık destek vermekten imtina etti.