BIST 9.968
DOLAR 32,38
EURO 34,72
ALTIN 2.426,10
HABER /  GÜNCEL

Mısır'da Müslüman Kardeşler liderine müebbet hapis

71 yaşındaki Muhammed Bedii, geçen yıl başkent Kahire yakınlarındaki Gize şehrinde halkı "cinayete ve şiddete teşvik etmekten" suçlu bulundu. Bedii daha önce başka bir davada da idam cezasına çarptırılmış, cezası müebbet hapse çevrilmişti.

Abone ol

Mısır'da, aralarında Müslüman Kardeşler hareketinin lideri Muhammed Bedii'nin de bulunduğu 15 kişi müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

71 yaşındaki Muhammed Bedii, geçen yıl başkent Kahire yakınlarındaki Gize şehrinde halkı "cinayete ve şiddete teşvik etmekten" suçlu bulundu.

Müslüman Kardeşler Rehberlik Konseyi Başkanı Bedii daha önce de eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin darbe ile devrilmesi sonrası düzenlenen gösterilerle ilgili olarak aynı suçtan yargılanmış ve idam cezasına çarptırılmıştı. Bu ceza da geçen ay müebbet hapse çevrilmişti.

Mısır'da esasında bir kişi müebbet hapis cezasına çarptırılırsa, en fazla 25 yıl hapis yatıyor.

Bedii ise halen "şiddeti teşvik" suçlaması ile 30'dan fazla davada yargılanıyor.

Yüzlerce kişi mahkum oldu

Mısır'da, Müslüman Kardeşler üyesi Mursi'nin devrilmesinin ardından harekete mensup binlerce kişi gözaltına alınmıştı. Bu kişilerden yüzlercesi de idam ya da uzun süreli hapis cezalarına çarptırılmıştı.

Ülkenin en eski İslami hareketi olan Müslüman Kardeşler de, faaliyetlerinin yasaklanmasının ardından "terör örgütü" ilan edilmişti.

Bu yıl Mısır Cumhurbaşkanı seçilen Abdülfettah Sisi, Müslüman Kardeşler'i ortadan kaldırma sözü vermişti.

2002 yılında seçimle göreve gelen ve Sisi tarafından devrilen Mursi de "halkı şiddete teşvik" ve "bir dış güçle" komplo kurmak dahil bir dizi suçtan yargılanıyor. Mursi suçlu bulunması halinde idam cezasına çarptırılabilir.