BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,85
ALTIN 2.442,51
HABER /  GÜNCEL

Mısır'da Müslüman Hıristiyan çatışması

Kahire'nin yoksul mahallelerinden birinde Kıpti Hıristiyanlar ve Müslümanlar arasında çıkan çatışmalarda en az on kişi öldü, yüzü aşkın kişi de yaralandı.

Abone ol

Kıpti Hristiyanlar, devletten eşitlik talep ediyor

Kahire'de Hıristiyanlar ile Müslümanlar arasında salı günü çıkan çatışmalarda en az on kişi öldü, yüzü aşkın kişi ise yaralandı.

Çatışmaların gerçekleştiği bölge ordu tarafından kordon altına alındı.

Kahire'nin yoksul mahallelerinden Mukattem'in sakinlerinin Kahire'nin ana yollarından birini kapattığı, lastik yakıp arabalara taş attığı belirtiliyor.

Büyük bir Müslüman grubun, Mukattem sakinlerinin üzerine yürüdüğü de bildiriliyor.

BBC'nin Kahire'deki muhabiri Jonathan Head, çatışmaların saatlerce sürdüğünü ve ordunun çok sayıda kişi yaralandıktan sonra olaylara müdahale ettiğini söylüyor.

Hıristiyan insan hakları örgütleri ise ölü ve yaralıların çoğunda mermi yarası olduğunu açıkladı.

Gerilim eskiye dayanıyor

Mısır'ın Kıpti Hıristiyan toplumu geçen ay Hüsnü Mübarek'in rejimini deviren göstericilerin yanında yer almıştı ancak ülkenin Hristiyan ve Müslüman toplumları arasında gerilimin yüksek olduğu alanlar da var.

BBC'nin Kahire'deki muhabiri Jonathan Head, iki toplum arasındaki gerilimin Ocak ayındaki halk ayaklanmalarından çok daha eskiye dayandığını, Mübarek rejiminin düşmesinin ise Hıristiyanları eşitlik taleplerini dile getirme konusunda cesaretlendirdiğini söylüyor.

Head, çatışmalarda ilk kimin ateş ettiğinin bilinmediğini ancak ülkedeki kaos ortamının sivillerin silahlanmasını kolaylaştırdığını anlatıyor.

Ülkedeki Hıristiyan toplum günlerdir Kahire'nin başka bir banliyösünde kilisenin yakılmasını protesto etmek için devlet televizyon kanalının önünde gösteri düzenliyordu.

Head, iki toplum arasındaki çatışmaları idare etmenin Mısır'ın askeri liderleri için büyük bir zorluk teşkil ettiğini de ekliyor.