BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Kaddafi, 'uçuşa yasak bölge' olasılığına meydan okudu

Libya lideri TRT'ye verdiği mülakatta, ülkesinin hava sahası uçuşa yasak bölge ilan edilirse Libya halkının bu karara karşı savaşacağını söyledi. Libyalı asiler ise uluslararası toplumun uçuşa yasak bölge kararını acilen çıkartmasını istiyor.

Abone ol

Libya lideri Albay Muammer Kaddafi, TRT'ye verdiği mülakatta, şayet Batılı ülkeler ya da Birleşmiş Milletler ülkesinin hava sahasını uçuşa yasak bölge ilan ederse, bu karara karşı savaşacaklarını söyledi.

Libyalı asi güçler, uçuşa yasak bölge ilan edilmesi için bastırıyor. Dün İslam Konferansı Örgütü Başkanı Ekmeleddin İhsanoğlu, uçuşa yasak bölge kararını desteklediğini açıklamıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ise bu yönde bir kararın Washington tarafından değil, Birleşmiş Milletler nezdinde alınabileceğini vurguladı.

Libya lideri, TRT mülakatında, uçuşa yasak bölge çağrılarının ''asıl niyetin Libya'nın petrolünü ele geçirmek olduğunu'' gösterdiğini söyledi.

Daha önceki saatlerde Libya televizyonundan bir konuşma yapan ve ülkesindeki ayaklanmaya meydan okuyan Kaddafi, Libyalı gençlerin Avrupa hükümetleri ve El Kaide tarafından yönlendirildiğini söyledi.

Konuşmayla aynı saatlerde Kaddafi'ye bağlı güçler Zaviye kentinin banliyölerini top ateşine tutarken, kentin ana meydanında kontrolü sağlamaya çalışıyorlar.

Libyalı asiler, Kaddafi'nin 41 yıldır süregiden iktidarını devirmeyi hedefliyor. BM yetkililerinin tahminlerine göre bugüne değin çatışmalarda 1000'i aşkın kişi can verdi ve yaklaşık 212 bin kişi evini terketmek zorunda kaldı.

BBC'nin Trablus'taki muhabiri Wyre Davies, Albay Kaddafi'nin konuşmasında ''giderek kendine daha güvenen ve daha saldırgan'' bir üslup sergilediğini ve hiçbir taviz işareti vermediğini bildiriyor.

İki hafta önce asilerin kontrolüne geçen Zaviye kenti şu an neredeyse tamamen Kaddafi hükümetine bağlı güçlerce kuşatılmış durumda.

Kentin bir sakini, Kaddafi'ye sadık askerleri taşıyan yaklaşık 50 tank ve onlarca askeri araç gördüğünü belirtti.

Uçuşa yasak bölge çağrısı

Zaviye'deki ana hastanenin yaralılarla dolup taştığı haberleri geliyor.

Libya'nın doğusunda ise kilit önemdeki petrol limanı Ras Lanuf'ta asi güçler yoğun biçimde hava saldırılarına ve top ateşine hedef oldu. En az 30 yaralı olduğu bildirildi.

Kaddafi yandaşı kuvvetlerin karşı taarruzu giderek güçlenirken, uluslararası planda Kaddafi'ye karşı askeri müdahale çağrıları da daha yüksek sesle dile getiriliyor.

Ancak ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Libya üzerinde uçuşa yasak bölge ilan etme kararının Washington'da değil, Birleşmiş Milletler tarafından alınması gerektiğini söyledi.

Uçuşa yasak bölge ilan edilirse bu karar muhtemelen Kaddafi hükümetine bağlı askeri uçakları da kapsayacak. Yasak bölgeyi ihlal eden herhangi bir uçağa uluslararası güçlerin müdahalesi sözkonusu olacak.

1991 yılında Birinci Körfez Savaşı'nın ertesinde Irak'ın güneyi ve kuzeyi uçuşa yasak bölge ilan edilmişti. 1994-95 yıllarında Bosna savaşı sırasında da uluslararası topluluk uçuşa yasak bölge kararı almıştı.

ABD Başkanı Barack Obama ve İngiltere Başbakanı David Cameron'ın salı günü bir telefon görüşmesi yaparak uçuşa yasak bölge olasılığını ele aldıkları, fakat bu yönde bir kararın uluslararası toplumdan geniş destek alması gerektiğinde mutabık oldukları bildirildi.

İngiltere ve Fransa, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne sunulacak bir uçuşa yasak bölge kararı üzerinde çalışıyor. Fakat Rusya, Libya'ya bu yönde bir müdahaleye karşı olduğunu şimdiden açıklamış bulunuyor.