BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

Mısır'da muhalefet bugün de sokakta

Mısır'da, Mursi'nin ülkede şiddetlenerek devam eden protestoları ve görüş ayrılıklarını sonlandırmak amacıyla yaptığı görüşme çağrısı, yeni protestolarla karşılandı. Muhalefet 'kararname geri çekilmeden görüşme olmaz' diyor

Abone ol

Cumhurbaşkanı’nın, muhalefet liderlerinin de sert tepki gösterdiği televizyon konuşmasının ardından Mısır’da protesto gösterileri bugün de devam ediyor.

Muhammed Mursi, kendisine geniş yetkiler veren kararnamesinin ardından ülkede şiddetlenerek devam eden protestoları ve görüş ayrılıklarını sonlandırmak amacıyla önde gelen tüm siyasi grupları Cumartesi günü görüşmeye davet etti.

Ancak bir muhalefet sözcüsü cumhurbaşkanının uzlaşma için tarihi bir fırsatı kaçırdığını söyledi.

Dün gece boyunca anayasa taslağını protesto eden gruplarla Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin destekçileri arasında yaşanan şiddetli çatışmalarda 5 kişi ölmüş, 644 kişi yaralanmıştı.

Yine dün gece Müslüman Kardeşler’in başkent Kahire’deki ofisleri saldırıya uğradı.

Mısır ordusu, Kahire'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı önündeki göstericileri ve medya ekiplerini göz yaşartıcı gaz kullanarak uzaklaştırdı ve bölgeyi barikatlarla çevreledi.

Obama endişeli

Beyaz Saray’dan yapılan bir açıklamaya göre ABD Başkanı Barack Obama Mursi’yi arayarak bir süredir Mısır’da meydana gelen şiddetli gösterilerle ilgili “derin endişeleri” olduğunu dile getirdi.

Açıklamada, Cumhurbaşkanı Mursi’nin muhalefetle görüşme çağrısını Obama’nın memnuniyetle karşıladığı da belirtildi.

Beyaz Saray, Obama’nın görüşmelerin “ön koşulsuz” gerçekleşmesi gerektiğini vurguladığını da aktardı.

‘Mübarek yandaşları sorumlu’

Cumhurbaşkanı Mursi 22 Kasım'da yayınladığı bir kararname ile kendisine geniş yetkiler tanımış ve kararlarını yargı denetiminden muaf kılmıştı.

Kararnamenin yayımlanmasının ardından Mısır’da muhalefetle hükümet arasında ciddi bir kriz baş gösterdi.

Mısır'da Haziran ayında yapılan ilk serbest cumhurbaşkanlığı seçimlerini az farkla kazanan Mursi, 15 Aralık’ta yapılması planlanan yeni anayasa onaylamasının ardından, sonuç ne olursa olsun, kendisine tanımış olduğu olağanüstü yetkilerden vazgeçeceğini söylüyor.

BBC'nin Kahire'deki muhabiri Jon Leyne Cumhurbaşkanı Mursi ile karşıtları arasında bir uzlaşma bulunabileceğinin kuşkulu olduğuna da dikkat çekiyor.

Muhabirimiz, muhalefet gruplarının görüşmelere başlamak için Mursi’nin kendisine tanıdığı yetkileri geri çekmesini şart koştuğunu bildiriyor.

Bununla beraber Leyne, Mursi’nin televizyon konuşmasında yetkilerini iptal etme konusunda uzlaşmaya dair ciddi işaretler vermediğini de aktarıyor.

Leyne “Aksine Mursi, protesto gösterilerinden Hüsnü Mübarek rejiminin yandaşlarını suçladı” diyor.

Mursi’ye ‘kırmızı kart’

Liberallerin liderlerinden Nobel Barış Ödülü sahibi Muhammed El Baraday, Mursi’nin konuşmasından ümitsizliğe düştüğünü söyledi.

Televizyon’da yayımlanan konuşmasında Baraday, “Cumhurbaşkanı’nın, anayasa kararını iptal etmesi ve yeni anayasa taslağı üzerinde bir ulusal uzlaşma sağlanana kadar referandumu ertelemesi konusunda yapılan ısrarlı çağrılara cevap vereceğini umuyorduk” dedi.

Muhalif lider, Mısır’ın bütünlüğünü tehdit eden bölünmeyi önlemek adına Cumhurbaşkanı Mursi’nin kapsamlı bir diyalog başlatmasını istediklerini de ekledi.

Bu arada Mübarak rejimini deviren sürecin önemli aktörlerinden olan 6 Nisan Hareketi de bugünkü gösterilerin Mursi’ye “kırmızı kart” gösterdiğini söyledi.