BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  GÜNCEL

Mısır'da medyaya baskıya tepki

Mısır'da askeri darbeden bu yana dört İslamcı televizyonun kapatılması, Müslüman Kardeşler'in gazetesine yayın yasağı koyması ve El Cezire Televizyonu'nun bürosunu basılması, hak örgütlerinin tepkisine yol açtı.

Abone ol

Mısır'da askeri darbeden bu yana dört İslamcı televizyonun kapatılması, Müslüman Kardeşler'in gazetesine yayın yasağı koyması ve devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye yakın yayınlar yaptığı gerekçesiyle El Cezire Televizyonu'nun bürosunu basılması, hak örgütlerinin sert tepkisine yol açtı.

Hak örgütleri, bu uygulamaların Mursi yanlısı medyaya gözdağı vermeyi ve susturmayı amaçladığını söylüyor.

Darbenin ardından kapatılan televizyonlar arasında Müslüman Kardeşler'in sahip olduğu Misr25 kanalı da var.

Kanal, Mısır Genelkurmay Başkanı'nın Mursi'nin görevden alındığını açıkladığı dakikalarda, Mursi yanlılarının 'Kahrolsun askeri yönetim' sloganları atarak yaptığı gösterileri yayınlarken kapatıldı.

Müslüman Kardeşler yayın organlarının kapatılmasını, Mısır'ın 'karanlık günlerindeki baskıcı politikalara geri dönüş' diye tanımladı.

'İfade özgürlüğüne darbe'

Uluslararası Af Örgütü'ne göre de, televizyonlar ve gazetelerin kapatılması 'ifade özgürlüğüne vurulan bir darbe'

Associated Press Haber Ajansına konuşan bir güvenlik yetkilisi, tahrik şüphesi nedeniyle kapatıldığını söylüyor.

Darbeden sonra hedef alınan yayın kuruluşları arasında El Cezire'nin yan kuruluşu Mübaşir Misr televizyonu da vardı. El Cezire, polisin kanalın 28 çalışanını gözaltına aldığını duyurdu. Daha sonra kanalın müdürü ve bir yayın görevlisi dışında hepsinin salıverildiği belirtildi.

El Cezire Katar'dan yayın yapıyor, dolayısıyla kanalın yayınları engellenemiyor. Ancak kanal Mısır'dan canlı yayın yapamıyor ve Kahire’deki Ofisi de hala kapalı.

El Cezire ayrıca, Mısır'dan canlı yayın hizmetleri sunan Associated Press ve bir başka şirkete de , El Cezire'ye canlı yayın imkanları sunulmamasını talimatı verildiğini söylüyor.

Kapatılan diğer televizyon kanalıysa radikal İslamcı Selefilerle bağlantılı El Nas, El Rahma ve El Hafız kanalları.

Gazetecileri Koruma Komitesi, medyaya karşı operasyonların Mursi yanlısı gösterilerin yayınını engellemeyi amaçlayan, kaygı verici hamleler olduğunu' söyledi.

Arap İnsan Hakları Örgütüne göre de yaşananlar, 'yasaların ve ifade özgürlüğünün açık bir ihlali'

Mursi'ye karşı muhalefetin başını çeken Ulusal Kurtuluş Cephesi üyesi Münir Fakri Abdül Nur da, hareketin medyaya karşı sert önlemlere karşı çıktığını söylüyor. Abdül Nur, 'Yasalara saygılı olmalıyız' diyor.