BIST 10.920
DOLAR 32,20
EURO 34,98
ALTIN 2.507,94
HABER /  GÜNCEL

Mısır'da İslamcıların 'gövde gösterisi'

Tahrir Meydanı'nda bir araya gelen ve İslamcı grupların çoğunluğu oluşturduğu protestocu kalabalığı İslam devleti sloganları atıyor.

Abone ol

Mısır'da İslamcı liderlerin cuma namazından sonra başlayacağını ilan ettiği büyük gösteri için Kahire'nin Tahrir Meydanı'nda sabahtan itibaren kalabalıklar toplanmaya başladı.

BBC'nin Kahire'deki muhabiri Jon Leyne, Mısırlı İslamcıların ve özellikle de Müslüman Kardeşlerin bugünü bir gövde gösterisi için seçtiklerini bildiriyor.

Müslüman Kardeşler şubat ayında Hüsnü Mübarek'i görevden indiren devrim esnasında ön planda yer almamıştı, fakat Mısır'da halen en örgütlü siyasi gücün Müslüman Kardeşler olduğu düşünülüyor.

Dolayısıyla bugünkü gösterilerde katılımcı sayısının çok yüksek olması bekleniyor.

Geçici yönetim, devrik cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in önümüzdeki çarşamba günü Kahire'de mahkemeye çıkarılacağını açıkladı.

BBC muhabiri Jon Leyne, devrim sonrası hükümete yönelik sert eleştirilere rağmen, Mübarek'in yargılanma tarihinin açıklanmış oluşunun hükümete duyulan öfkeyi en azından şimdilik dindireceğini tahmin ediyor.

Geçtiğimiz günlerde Mısır'da düzenlenen protestolarda geçici yönetimin siyasi reformlar ve Mübarek'in yargılanması konularında çok yavaş davrandığı eleştirileri dile getiriliyordu.

Devrimden sonra kaldırıldığı hastanede gözaltında tutulan Hüsnü Mübarek'in sağlığının zayıf olduğu ve katı gıda almayı reddettiği bildirilmişti.

Ancak dün Sağlık Bakanı bir açıklama yaparak polis nezaretinde Şarm-el Şeyh'te bir hastanede tutulan Mübarek'in sağlık durumunun, başkente götürülmesine yetecek kadar iyi olduğunu söyledi.

Muhabirler, ''Birlik Günü'' ilan edilen bugünkü gösterilerde İslam devleti için atılan çağrıların Mısırlı laikleri endişelendirdiğini söylüyor.

Kahire'deki BBC muhabiri, İslamcıların Mısır'da kontrolü tamamen ele geçirmesinin olası görülmediğini, fakat İslamcı grupların yakın gelecekte Mısır'da kurulacak yeni sistemde kendilerine ve İslam'a önemli bir rol verilmesi için bastırdıklarını aktarıyor.

Mısır'da sonbaharda planlanan genel seçimlerin ardından yeni bir anayasa yazılacak. Bunu daha sonra cumhurbaşkanlığı seçimleri izleyecek.