BIST 10.248
DOLAR 32,25
EURO 34,67
ALTIN 2.395,76
HABER /  DÜNYA

Mısır'da gerginlik sürüyor!

Başkent Kahire'deki Rabiatu'l Adeviyye Meydanı ile Kahire Üniversitesi önünde Mursi'ye destek verenlerin protestosu sürüyor.

Abone ol

Ordunun hükümete müdahale etmesinin ardından Mısır'daki gösteriler gün geçtikçe şiddetini artırıyor. Çatışmalarda onlarca kişi hayatını kaybederken Mısır Ordusuna bağlı subaylar Mursi yandaşlarıyla beraber namaz kıldı.

Mısır Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı Abdullatif Sisi'nin Mursi hükümetine yaptığı askeri müdahalenin ardından Mısır'daki olayla hızla şiddetini artırdı. Mursi yandaşları, liderlerine sahip çıkarken Mısır'ın dört bir yanında Mursi lehine gösteriler düzenlendi.

Gösterilerde birçok kişi hayatını kaybederken birçok özel görüntü de ortaya çıktı. Göstericiler, Cumhuriyet Muhafızları binası, Rabiatül Adeviyye meydanı, Kahire'deki Nahda meydanında ve Tahrir meydanında Mursi lehine sloganlar atarak protesto yaptı.

Mısır Sağlık Bakanlığı'na bağlı Yoğun Bakım Merkez Yönetimi Başkanı Doktor Halid El-Hatip'e göre cumartesi günü oturma eylemi yapan Mursi yandaşlarına yapılan saldırı sonucu 23 kişi yaralanırken bunlardan 17'si hastaneden taburcu oldu.

Protestocular, Anayasa ve seçim meşruiyetine karşı yapılan darbeyi kınayarak Muhammed Mursi serbest bırakılıp yeniden seçilmiş Cumhurbaşkanlığı görevine getirilene kadar meydanlardan inmeyeceklerini açıkladı.

Askerlerin ve baltacıların protestoculara müdahale etmesi sonucu göstericilerden birçok kişi yaralandı. Yaralılara müdahale camilerde yapıldı.

Abdullatif Sisi'nin ordusundan ayrılıp Mursi yandaşlarının saflarına katılan askerler, protestocularla beraber namaz kıldı. Ülkenin dört bir yanında çatışmalar tüm şiddetiyle devam ederken ölen vatandaşlar için cenaze törenleri düzenlendi.

Muhammed Mursi yandaşları, Mursi'nin bulunduğu Cumhuriyet Muhafızları binası önünde akşam namazı kılarken, namaza bazı ordu subayları da katıldı. Göstericiler, Muhammed Mursi hükümetine darbe yapan Abdullatif Sisi'nin safına katılan El Ezher Üniversitesi Şeyhi Ahmed et-Tayyib'i de protesto etti.

Demokratik yollarla seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi'nin serbest bırakılıp görevine tekrar döndürülmesini isteyen binlerce Mısır vatandaşı, Cumhurbaşkanlığı binası önünde orduyu protesto etti. Gösterilerde herhangi bir müdahale yaşanmadı.
Baradey'in Başbakanlığı gerçekleşmedi.

Mısır'da yönetime el koyan ordu tarafından görevlendirilen geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur'un makamından hükümeti kurmakla Muhammed el Baradey'in görevlendirildiği duyurulmuş olmasına rağmen yeni bir açıklama yapılarak, görevlendirmenin gerçekleşmediği bildirildi. Mansur ve Baradey'i ortak basın toplantısı için bekleyen gazeteciler şaşkınlığa uğradı.

Sağlık Bakanlığının yaptığı açıklamaya göre dün (6 Haziran Cumartesi) Mursi yandaşlarıyla karşıtları arasında yaşanan çatışmalarda 36 kişi hayatını kaybetti. Mısır'daki askeri müdahalenin ardından dördüncü güne girilirken Mursi yandaşları akın akın Kahire'deki Tahrir Meydanı'nı doldurmaya başladı.

Obama: Herhangi bir partiyi desteklemiyoruz

ABD Başkanı Obama ise, Mısır'da herhangi bir sipasi parti veya gruba destek vermediğini bildirdi.

ABD Başkanı Barack Obama'nın, ülkesinin Mısır'daki herhangi bir siyasi parti veya gruba destek vermediğini yineleyerek, bu ülkede devam eden şiddet olaylarını kınadığı bildirildi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, hafta sonunu Maryland'daki Camp David Başkanlık ikametgahında geçiren Obama'nın Ulusal Güvenlik Konseyi ile Mısır'daki gelişmeler hakkında telefonda görüştüğü belirtildi.

Açıklamada, Mısır'da geçiş döneminde ABD'nin belli siyasi parti ya da grupları yönlendirdiği yönünde yanlış iddiaların ortaya atıldığı ifade edildi ve bu iddiaların "kesin bir şekilde" reddedildiği kaydedildi.

Öte yandan Cumhuriyet Savcısı Müslüman Kardeşler liderlerini tutuklamaya devam ediyor.
Hilmi El-Hicaz, Abdulmunim Abdulmaksud ve eski milletvekili Muhammed Umde'nin 4 gün tutuklu kalacağına karar veren savcılık, gerekçe olarak Kahire Üniversitesi'ndeki olayları tahrik etme suçunu gösterdi.

Cuma günü ise Müslüman Kardeşlerin önemli liderlerinden olan Hayrat eş-Şatir tutuklanmıştı.