BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Mısır'da bir kabile silah bırakıyor

Sina'daki el-İbrahime kabilesinin elinde bulundurduğu silahları teslim etmeye başladığı bildirildi.

Abone ol

Sina'nın kuzeyindeki Refah bölgesi'nde bulunan el-İbrahime kabilesinin elinde bulundurduğu uçaksavar, çeşitli makinalı tüfek, roket güdümlü el bombaları ve sayısız mühimmatı teslim etmeye başladığı bildirildi.

İbrahime kabilesinin önde gelen isimlerinden Ebu Yusuf, kabilesinin Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi'nin ruhsatsız silahları Mısır emniyet güçlerine teslim etme çağrısına olumlu cevap verdiğini söyledi.

ORDUYA GÜVEN SİLAH BIRAKTIRDI

Ebu Yusuf, kabile üyelerinin bölgede etkin olan Mısır ordusuna duyduğu güven dolayısıyla silahlarını teslim ettiğini ifade etti.

Silahları teslim eden kabile üyelerinin isimlerinin yetkililer tarafından kayıt altına alınmamasının teslim sürecini kolaylaştırdığını belirten Ebu Yusuf, bu silahların hükümet aleyhine veya insanları korkutmak için değil, sadece kabile halkını korumak için kullanıldığını söyledi.

Ebu Yusuf, ''Hala elinde silah bulunduran kabile üyesi var mı yok mu bilmiyorum. Silahları kabilelerle çarpışmak için değil 25 Ocak devrimi sonrasında oluşan güvenlik boşluğu nedeniyle kendimizi korumak için taşıyorduk'' dedi.

ANARŞİ VARSA SİLAH VAR

Kabile şeyhi Abdurrahman Ebu Haris ise yaptığı açıklamada ''Ülkede sadece anarşinin gün yüzüne çıktığı zamanlarda silaha sarılırız'' ifadesini kullandı.

Ebu Haris kabilede silah bulundurmalarına devrim süreci ve sonrasında artan hırsızlık ve suikast girişimlerini gerekçe gösterdi.

Mısır güvenlik güçlerine silahlarını teslim etmedikleri suçlamalarını yalanlayan Ebu Haris, kabilesinin güvenlik güçleriyle ilk anlaşma yapan kabile olduğunu ve herhangi bir maddi karşılık talep etmeden ellerindeki silahların çoğunu teslim ettiklerini öne sürdü.

Sina'daki diğer tüm kabilelere silah bırakma çağrısı yapan Ebu Haris, kabileler arası silahlı çatışmaları önlemek için emniyet güçlerine destek olmak gerektiğine dikkati çekti.

MISIR ORDUSUNUN ÇEKİLMESİ KABUL EDİLEMEZ

Mısır güvenlik güçlerinden bölgede etkin olmasını isteyen Ebu Haris ''Mısır ordusunun Sina'dan çekilmesini hiçbir şekilde kabul etmiyoruz'' dedi.

Mısır Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi, geçen ay Sina'daki kabileleri ruhsatsız silahlarını teslim etmeye çağırmıştı. Bakanlık, bu çağrıyı 16 Mısır askerinin ölümüyle sonuçlanan Sina saldırısının sorumlularını bulmak için başlatılan operasyonlar çerçevesinde yapmıştı.