BIST 10.046
DOLAR 32,28
EURO 34,63
ALTIN 2.413,82
HABER /  GÜNCEL

Mısır'da bekaret testleri protesto ediliyor

Mısır'da gözaltına alınan kadın göstericilere bekaret testi yapılması uygulaması protesto ediliyor. Uluslararası Af Örgütü, olayın incelenmesi çağrısı yaptı.

Abone ol

Mısır'da gösterilere çok sayıda kadın da katılmıştı

Mısır'da geçici askeri yönetimin, kadın göstericileri bekaret testine tabi tutma uygulaması protesto ediliyor.

Protesto, ülkedeki blog kullanıcıları tarafından düzenlendi.

Uluslararası Af Örgütü de (Amnesty International), üst düzey bir komutanın kadın göstericilerin bekaret testine tabi tutulduğunu kabul etmesi üzerine, Mısır hükümetine olayların incelenmesi çağrısı yaptı.

Af Örgütü, suçluların adalete teslim edilmesini talep etti.

BBC'nin Kahire'deki muhabiri Jon Leyne, Mübarek'in devrilmesi adından kadın göstericilerin yaşadıklarına ilişkin iddiaların kamuoyunda şok etkisi yarattığını aktarıyor.

Af Örgütü, Mart ayında Tahrir meydanındaki gösterinin dağıtılmasında 18 kadının gözaltına alındıktan sonra dövüldüğü ve göstericilere elektrik verildiğini söylemişti.

Kadınların bekaret testine tabi tutulduğu, fahişelikle suçlanmakla tehdit edildiğini de açıklamıştı Af Örgütü.

Ancak kamuoyunu bu açıklamalar kadar şaşırtanın, üst düzey bir komutanın bekaret testleri uygulamasını kabul etmesi olduğunu aktarıyor Leyne.

Komutan açıklamasında, "bu kadınlar benim ya da sizin kızlarınız gibi değil. Bunlar, erkek göstericilerle çadırlarda kamp yapan kızlar" demişti.

Komutan sözlerine, "Bu kadınların bizim tarafımızdan cinsel istismar ya da tecavüze uğradıklarını söylemelerini istemedik, o yüzden de zaten bakire olmadıklarını kanıtlamak istedik" diye devam etmişti.

Leyne, bu gelişmelerin de ülkedeki genç muhalifler ile yönetimi elinde bulunduran askeri konsey arasındaki gerilimin devam ettiğini gösterdiğini belirtiyor.

İki taraf, bu akşam ülkenin geleceğini tartışmak üzere yapılacak bir dizi kamuya açık toplantının ilkini gerçekleştirecek.