BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Mısır: Protestoculara yoğun müdahale

Mısır güvenlik güçleri Kahire'de, yönetimden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi destekleyen grupların toplandığı iki meydana müdahale ediyor. Müslüman Kardeşler bu sabahki operasyonda 120 kişinin öldüğünü öne sürüyor.

Abone ol

Mısır güvenlik güçleri Kahire'de, yönetimden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi destekleyen grupların toplandığı iki meydana bu sabah müdahale etti. Haftalardır binlerce protestocunun barındığı çadırlar söküldü.

Bugünkü operasyonlarda çıkan çatışmalarda en az 15 kişi can verdi.

Müslüman Kardeşler ise son açıklamalarında sabahki operasyonlarda 120 dolayında ölen olduğunu bildiriyor. Can kaybı sayısı henüz doğrulanamıyor.

Örgüt kaynakları, yürütülen operasyonu 'katliam' olarak niteliyor.

Müslüman Kardeşler'in İngiltere sözcüsü Mona el-Kazzaz, BBC'ye yaptığı açıklamada, "uluslararası kamuoyunu devreye girip bu katliamı durdurmaya çağırıyorum. Hepimiz bu katliamın olacağını biliyorduk ama uluslararası topluluk sessiz kaldı." dedi.

Nahda Meydanı boşaltıldı

Mısır devlet televizyonu, ölenler arasında 2 güvenlik görevlisinin bulunduğunu, 6 polisin de yaralandığını duyurdu. Televizyon protestocuların bulundukları alanlarda mermiler bulunduğunu bildirdi.

Yetkililer, Kahire Üniversitesi yakınındaki Nahda Meydanı'nın tamamen tahliye edildiğini, diğer protesto alanı Rabiatul Adeviyye Camii çevresinde ise müdahalenin sürdüğünü bildiriyor.

Kahire'deki operasyonları izleyen BBC muhabiri Bethany Bell, güvenlik güçlerinin Nahda Meydanı çevresindeki bölgeyi taradığını ve yakınlardaki hayvanat bahçesine saklanmış olabilecek Müslüman Kardeşler üyelerini aradığını kaydediyor.

Operasyonlar sırasında büyük miktarda göz yaşartıcı gaz ve gerçek mermiler kullanıldığı belirtiliyor.

Mursi'nin Cumhurbaşkanlığından uzaklaştırılmasına tepkili kalabalıklar, son 6 haftadır Rabiatul Adeviyye Camii'nin dışında ve kentin batısında, Nahda Meydanı'nda kamp kurmuştu.

Çevredeki sokaklar polis birliklerinin ablukası altında; bölgeden silah sesleri gelmeye devam ediyor. Protesto alanlarından dumanlar yükseliyor.

Müslüman Kardeşler liderleri tutuklanıyor

İçişleri Bakanlığı protesto alanlarından ayrılmak isteyenlere güvenli çıkış yolu açılacağını ve bu insanların izlenmeyeceğini duyurdu. Bakanlık müdahale sırasında kan dökülmesini istemediklerini belirtti.

Özel bir Mısır televizyonu, operasyon sırasında Müslüman Kardeşler örgütünden çeşitli liderlerin tutuklandığını bildirdi.

İçişleri Bakanlığı sözcüsü Abdül Fettah Utman, CBC televizyonuna verdiği demeçte, "Müslüman Kardeşler'den bazı liderleri gözaltına aldık. Ama isimlerini açıklamak için henüz erken." dedi. Bakanlık operasyon sırasında gerçek mermi kullanılmadığını savundu.

Devrik cumhurbaşkanına destek veren Müslüman Kardeşler televizyonu, halka, yaralıların hastanalere sevkedilebilmesi için oturma eylemi yapılan noktalara otomobiller gönderilmesi çağrısında bulundu.

Hoparlörlerden duyurular yayınlanırken helikopterlerin de bölge üzerinde daireler çizdiği gözleniyor.

Protestocular, büyük bir muhalefet gösterisinden sonra 3 Temmuz'da ordu tarafından iktidardan uzaklaştırılan Muhammed Mursi'nin göreve iadesini talep ediyor.

Mısır'da son protestoların başlangıcından bu yana, 250'yi aşkın insan öldü.