BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Mısır ordusunda yeni dönem

Mısır'da Hüsnü Mübarek'in izleri siliniyor Eski generallerin gidişiyye boşalan koltuklara gelen isimler dikkat çekici.

Abone ol

Mısır'ın yeni Savunma Bakanı ve Yüksek Askeri Konsey (YAK) Başkanı Abdulfettah es-Sisi ile yeni Genelkurmay Başkanı Sıddık Subhi görevlerine başladı.  

Mareşal Hüseyin Tantavi'nin emekliye ayrılmasıyla boşalan Savunma Bakanlığı ve YAK başkanlığı görevine getirilen 1954 doğumlu Abdulfettah Sisi, Yüksek Askeri Harp Akademisi'nden 1969'da mezun oldu.

Müslüman Kardeşler'i desteklediği iddia edildi

Askeri kariyerine piyade er olarak başlayan Sisi, Kuzey Bölge Komutanlığı ve Askeri İstihbarat Şefliği görevlerini yürüttü. Mısır basınında Sisi hakkında daha önce, YAK içerisinde Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nı destekleyen safta yer aldığı iddiaları yer almıştı.

Sisi bir konuşmasında, askeri görevlerin yerine getirilmesi sırasında insan haklarına saygı duyulması üzerinde durarak, askerlerin kültürünün değiştirilmesi gerektiğini ve eylemcilere karşı şiddet kullanılmaması gerektiğini vurgulamıştı.

Abdulmunim Kato ve Saffet ez-Zeyyat gibi askeri yetkililer ise, Sisi'nin göreve gelmesinin asker-hükümet gerginliğine son vereceği görüşünü ifade etti.  

Mısır'ın yeni Genelkurmay Başkanı

Sami Annan'dan boşalan Genelkurmay Başkanlığı koltuğuna oturan Sıddık Subhi (56) ise Harp Akademisi'nden 1956'da mezun oldu. Askeri kariyerine piyade olarak başlayan Subhi, 1973 Arap-İsrail Savaşı'ndaki başarılarından çokça söz edilen 3. Ordunun 19. kolordusunda görev yaptı. Subhi, Ocak 2007'de 3. Ordu Komutanlığı vazifesine terfi etmişti.