BIST 10.083
DOLAR 32,51
EURO 34,78
ALTIN 2.440,70
HABER /  GÜNCEL

Mısır-Gazze geçişinde 'sınırlı yumuşama'

Mısır, Gazze Şeridi'yle arasındaki Refah sınır kapısından geçişlere uyguladığı sınırlamaları yumuşattı. Kadınlar, çocuklar ve 40 yaşındaki erkeklerin geçisine sınırlama yok, 40 yaşın üzerindeki erkekler izin almak zorunda. Ticaret de yasak.

Abone ol

Mısır, Gazze Şeridi'yle arasındaki Refah sınır kapısından geçişlere uyguladığı sınırlamaları yumuşattı.

Aralarında kadın ve çocukların bulunduğu onlarca kişi cumartesi günü özgürce Mısır'a geçerken 18 ila 40 yaş arasındaki erkeklerin de ancak önceden izin alarak geçişi mümkün olabilecek.

Sınırdan ticaret yasak kalmaya devam ediyor.

İsrail'in sert şekilde karşı çıktığı uygulama Hüsnü Mübarek'in Mısır'da iktidarı kaybetmesinden üç ay sonra yaşama geçirilmiş oldu.

Şubat ayında, halk ayaklanmasıyla devrilen Hüsnü Mübarek’in döneminde Mısır Hamas idaresine karşı çıkmış, İsrail’e ablukada yardım etmişti.

Mısır ile Gazze arasındaki geçişler Hamas'ın iktidara geldiği 2007 yılında yasaklanmıştı.

İsrail, Gazze'ye Mısır üzerinden silah kaçırılmasından kaygılı olduğunu söylüyor. Ancak Mısır yönetimi, sınırdan geçecek herkesin kapsamlı bir şekilde aranacağı güvencesi verdi.

Sınırı geçenlerin İsrail tarafından verilen Filistin kimlik kartları taşıması da gerekecek.

BBC'nin Gazze'deki muhabiri Jon Donnison, kararın sembolik açıdan öneminin altını çiziyor.

Karar gözlemciler tarafından Mısır'ın yeni yönetiminin Orta Doğu'daki dengeleri yeniden düzenlemekte olduğuna ilişkin bir başka işaret olarak görülüyor.

Ayrıca Mısır'da önümüzdeki aylarda yapılacak seçimler öncesinde gidilen bu politika değişikliğinin Filistin meselesine duyalı Mısır halkınca da beğenileceğine dikkat çekiliyor.

Mısır, geçiş noktasının cuma ve tatil günleri hariç her gün yerel saatle sabah 9.00 ile akşam 9.00 arasında açık olacağını duyurdu.