BIST 9.645
DOLAR 32,54
EURO 34,87
ALTIN 2.431,83
HABER /  DÜNYA

Minibüslere ’kameralı’ denetim

Güngören’de meydana gelen minibüs kazasının ardından harekete geçen İstanbul polisi, minibüslere yolcu gibi binip yapılan ihlalleri cep tele...

Abone ol

Güngören’de meydana gelen minibüs kazasının ardından harekete geçen İstanbul polisi, minibüslere yolcu gibi binip yapılan ihlalleri cep telefonlarıyla tek tek kaydetti. Hatalı sürücülere yapılan uygulamanın ardından ceza kesildi.
Güngören ve Beykoz’da önceki gün yaşanan minibüs kazaları, Trafik Şube Müdürlüğü ekiplerini harekete geçirdi. Minibüslere yolcu gibi binen sivil polisler, yapılan ihlalleri tek tek cep telefonlarıyla kaydettikten sonra sürücülere ceza kesti.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Trafik Şube Müdürlüğü ekipleri, minibüslerin yoğun çalıştığı hatlarda yaptığı uygulamaları üst seviyeye çıkardı. Minibüslere sivil kıyafetlerle binen trafik polisleri sürücüleri adım adım izledi. Yol boyunca hatalı araç kullanan, kuralları ihlal eden ve haddinden fazla yolcu alan sürücüler tek tek cep telefonlarıyla görüntülendi. Yapılan kural ihlallerini not alan sivil polisler, bazı ihlalleri ise cep telefonuyla kaydetti. Minibüs içindeki polislerin, ileride uygulama yapan ekiplere haber vermesinin ardından hatalı minibüs sürücüleri tek tek durduruldu.
Uygulama sırasında ilginç görüntüler oluştu. 19 yaşındaki bir sürücünün başkasının ehliyetiyle araç kullandığı tespit edilince, polis merkezine götürüldü. Öte yandan, durdurulan sürücüler, İHA muhabirinin araçta polis olduğunu ve ihlal yaptığını söylemesi üzerine büyük şaşkınlık yaşadı. Bazı sürücüler kural ihlali yapmadığını, herhangi bir hata yapmadığını söyleyince, araçta yolcu olarak giden polis ekipleri devreye girdi. Polis ekipleri ihlal yapmadığını iddia eden sürücüye, “Fazla yolcu aldın. Kırmızı ışıkta geçtin. Sinyal kullanmıyorsun. Elimizde görüntü de var” deyince minibüs sürücüsü itirazını geri çekmek zorunda kaldı.

YAPILAN İTİRAZLAR ÇEKİLEN GÖRÜNTÜLERLE BASTIRILDI
Minibüs şoförlerinden Hamit Yalçıntaş, “Ben bir şey yapmadım” dedi, polis memuru ise kapının açık gittiğini hatta görüntüsünü çektiğini söyleyince, minibüs sürücüsü ne diyeceğini şaşırdı. Yalçıntaş daha sonra “Bu uygulamalar başarılı olur” itirafında bulundu.
Uygulamayı takdir eden Ahmet Yıldırım isimli minibüs şoförü ise “Yeni yetme genç şoförlerimiz var. Ben 30 senelik minibüsçüyüm. Şimdiye kadar ne yolun ortasında durdum. Ne yolcular benden şikayet etti. Ama şimdiki gençler 3. şerit yapıyor, yolun ortasında duruyor, haddinden fazla yolcu alıyor. Gençler araba durmadan kapıyı açıyor, yolcu düşüyor. Bir minibüsçü olarak ben de şikayetçiyim” diye konuştu. Araca fazla yolcu aldığı tespit edilen Yıldırım cezası kesildikten sonra salıverildi.
Minibüs yolcuları ise denetimlerden memnundu. Uygulamayı başarılı bulan yolcular, “Dünkü kazadan sonra uygulamayı beğendik. Sürekli bu uygulamalar yapılırsa iyi. Bu uygulamaların devamını isteriz. Hayatımız çok önemli” diye konuştu.
Bir başka minibüs sürücüsü ise cezayı çok bulduğunu söyleyince, ilginç diyaloglar yaşandı. Minibüs sürücüsü yolcu gibi giden polise yönelerek, “Allah aşkına söyle, sen polismişsin. Benim yanımdaydın. Öyle bir şey yaptım mı?” deyince sivil polis, “Evet yanındaydım, kırmızı da geçtin” diye yanıt verdi.
ÇEKİLEN GİZLİ GÖRÜNTÜLER TEHLİKEYİ YENİDEN GÖZLER ÖNÜNE SERDİ
Sivil ekiplerin cep telefonuyla kameraya kaydettiği görüntülerde, minibüs sürücülerinin aşırı yolcu aldığı ve kapılarının açık şekilde seyrettikleri gözlendi.
Uygulamaya ilişkin açıklama yapan Trafik Şube Müdürlüğü’nde görevli Emniyet Amiri Tülay Işık, “Minibüse, halk otobüsüne veya bir İETT otobüsüne sivil bir ekibimiz biniyor. Bu ekip sürücülerin yaptığı hataları not alıyor. Bu sürücülere daha sonra durdurularak cezai işlem uygulanıyor. Caydırıcılık anlamında güzel bir uygulama” dedi.
Işık, “Şoför esnafımıza şunu söylüyoruz. Vatandaşlarımızın can güvenliği sizlere emanet olduğu için, lütfen kurallara uyalım. Bu bilinç içerisinde hareket edelim” diye seslendi.
Işık, Ocak ayından bu yana ticari araç sürücülerine fazla yolcudan 33 bin, aşırı hızdan ise 448 bin araca ceza uyguladıklarını söyledi.
(İHA)