BIST 10.046
DOLAR 32,38
EURO 34,78
ALTIN 2.411,96
HABER /  GÜNCEL

'Mini etek yasak' fermanı

Afrika ülkelerinden Swaziland'da kadınlara, mini etek ya da, üstlerine karınlarının bir kısmını açıkta bırakan kıyafetler giydikleri takdirde tutuklanacakları uyarısı yapıldı.

Abone ol

Afrika ülkelerinden Swaziland'da kadınlara, mini etek ya da, üstlerine karınlarının bir kısmını açıkta bırakan kıyafetler giydikleri takdirde tutuklanacakları uyarısı yapıldı.

Polis Sözcüsü Wendy Hleta, şikâyet almaları durumunda, 1889 tarihli "ahlaksız giyim" yasasını işleteceklerini belirtti.

Hleta ayrıca, krallıkla yönetilen muhafazakâr ülkede, kadınların mini etek giyerek tecavüzcülerin işini kolaylaştıracağını söyledi.

Geçen ay, ülkenin ikinci büyük kenti Manzini'de mini etekleriyle tecavüzleri protesto eden bir kadın grubunun eylemine izin verilmemişti.

Ancak sömürge döneminden kalma yasa, kralın yeni eşini seçebildiği geleneksel törenlerde uygulanmayacak.

Swaziland yönetimi, 2000 yılında rastgele cinsel ilişkiyi ve HIV virüsünün yayılmasını önlemek için 10 yaşından büyük kızların diz boyunda etekler giymesini öngören bir yasa çıkartmıştı.

1 milyon 200 bin nüfuslu ülke, dünyanın en büyük HIV/AIDS oranlarına sahip.

13 eşli kral

Polis Sözcüsü Wendy Hleta, 1889 tarihli yasanın son yıllarda uygulanmadığını, ancak bazı erkeklerden gelen kadınların mini etek giydiği şikayetleri üzerine, böyle bir yasanın varlığını hatırlatmak istediklerini belirtti.

Yasayı ihlal edenlerin 10 ABD Doları para cezasına çarptırılacağı, para cezasını ödemeyenlerin ise altı aya kadar hapsedilebileceği kaydediliyor.

Ancak Sözcü, yasanın bebek emziren ve geleneksel kıyafetler giyen kadınlara uygulanmayacağını vurguladı.

Erkek egemen bir ülke olan Swaziland, Sahra altı Afrika'da mutlak monarşiyle yönetilen tek ülke.

Kral 3.Mswati'nin 13 eşi bulunuyor ve şaşaalı bir yaşam sürmekle suçlanıyor.