BIST 10.046
DOLAR 32,38
EURO 34,79
ALTIN 2.412,53
HABER /  DÜNYA

Putin, silah satışı için Hindistan'da!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi, enerji ve silah satışları için Hindistan'a gitti.

Abone ol

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi, enerji ve silah satışları ile ilgili milyarlarca dolarlık anlaşmaları imzalamak üzere Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’ye gitti.

Hindistan Başbakanı Manmohan Singh’in daveti üzerine gerçekleşen resmi ziyarette Suriye krizi başta olmak üzere uluslar arası konular da ele alınacak. Ziyarette; ekonomi, ticaret, enerji, savunma ve kültürel alanlarda 13 ayrı anlaşmanın imzalanması bekleniyor.

Rusya, Hindistan’ın Kudankulam nükleer santralinin inşası ile ilgili tekliflerini sunacak. Rusya’nın Sakhalin-I bölgesinde enerji çalışmalarına Hintli şirketlerin dahil olması ve Rus T-50 savaş uçaklarının Hindistan’la birlikte üretimi ortak çalışmalar arasında yer alıyor.

HİNDİSTAN’IN DAİMİ ÜYELİĞİNE TAM DESTEK

Kremlin dış politika danışmanı Yuri Uşakov ziyaret çerçevesinde yaptığı açıklamada BM Güvenlik Konseyi’nin genişleyecek daimi üyelerle ilgili yapısında Hindistan’ın da yer almasını desteklediklerini söyledi.

Rusya ve Hindistan diplomatik ilişkilerin kurulmasının 65. yılını kutluyor. İki ülke arasında toplam ticaret hacmi bir önceki yıla göre yüzde 30 artarak 10 milyar dolar seviyesine ulaşmış durumda.

İki ülke Birleşmiş Milletler’de G-20, BRICS, Şanghay İşbirliği Örgütü ve diğer farklı formatlarda yakın ilişki içinde bulunuyor. Özellikle dış politikada iki ülkenin yaklaşımları genellikle örtüşüyor.

Rusya’nın silah ihracatında Hindistan bir numaralı pazar. 2012’de 14 milyar doları bulan silah ihracatında Hindistan önemli bir paya sahip. 2000-2010 döneminde Rusya’nın Hindistan’a sattığı toplam askeri malzemenin bedeli 30 milyar doları aştı. Savaş uçakları, füze savunma sistemleri, tank ve diğer ağır askeri malzemeler Hindistan’ın alım listesinde yer alıyor.