BIST 10.992
DOLAR 32,19
EURO 34,99
ALTIN 2.508,86
HABER /  GÜNCEL

Milliyetçi Tokyo Valisi siyasi parti kuracak

Milliyetçi söylemiyle tanınan Tokyo Valisi Şintaro İşihara gelecek yılki genel seçimler öncesinde yeni bir siyasi parti kurmak üzere görevini bırakıyor.

Abone ol

Tokyo Valisi Şintaro İşihara yaklaşan genel seçimler öncesinde yeni bir siyasi parti kurmak üzere görevini bırakıyor.

Provokasyon yaratan demeçleriyle tanınan 80 yaşındaki Şintaro İşihara, gazetecilere yaptığı açıklamada bugünden itibaren Tokyo valiliğini bıraktığını bildirdi.

Şintaro İşihara, bu yılın başlarında devlet parasıyla Japonya ve Çin arasında anlaşmazlık yaratan adaları satın almayı düşündüğünü açıklayınca büyük bir tartışma kopmuştu.

Eskiden roman yazarı olan ve daha sonra politikaya atılan Şintaro İşihara, Tokyo valiliğinden sonra, şimdi ulusal düzeyde siyasete geri dönmek istediğini bildirdi.

Şintaro İşihara, gelecek yıl sona ermeden yapılması gereken seçimlerde, iki egemen partiye meydan okumak üzere, diğer sağcı politikacılarla birlikte bir parti oluşturacağını kaydetti.

"Ülke siyasetinde çeşitli ve büyük çelişkiler gözlediğini" söyleyen İşihara,"Çelişkilerden biri ve en büyüğü Japon anayasasıdır. Bu anayasa, (2. Dünya Savaşı sonrasında) işgal ordusunca dayatılmış ve bozuk bir Japoncayla yorumlanmıştır." dedi.

Tartışma yaratan, milliyetçi söylemiyle tanınan Şintaro İşihara, Japon silahlı kuvvetlerinin faaliyetlerini kısıtladığı gerekçesiyle Japon anayasasındaki barışçı maddelerin iptal edilmesini istiyor.