BIST 9.525
DOLAR 32,59
EURO 34,69
ALTIN 2.496,92
HABER /  GÜNCEL

Milli Piyango özelleştiriliyor

Şans Oyunları Lisansının Verilmesine İlişkin Yönetmelik Taslağı, onay için Maliye Bakanlığına gönderildi.

Abone ol Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğünce hazırlanan ve talih kuşunun özelleştirilmesine ilişkin esas ve usulleri belirleyen Şans Oyunları Lisansının Verilmesine İlişkin Yönetmelik Taslağı, onay için Maliye Bakanlığına gönderildi.

Edinilen bilgiye göre, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın imzalamasının ardından Başbakanlığa sevkedilecek yönetmelik taslağı, Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girecek.

Bu arada, Milli Piyango İdaresi, Talih Kuşunun özelleştirilmesine ilişkin Teknik ve İdari Şartnameyi de Özelleştirme İdaresi Başkanlığına gönderdi.

10 YIL SÜREYLE VE LİSANS DEVRİ YÖNTEMİYLE ÖZELLEŞTİRİLECEK
Taslağa göre, lisans devri yöntemiyle özelleştirilecek Milli Piyango'da, özelleştirme süresinin 10 yıl olması ve alıcı için hasılat paylaşımının belirlenecek oranda sabit tutulması bekleniyor. Hasılattan işletici firmanın payının dışında kalan tutar ise mevcut durumda olduğu gibi vergi ve diğer harcamalar düşüldükten sonra Milli Piyango İdaresi ile ağırlıklı olarak Savunma Sanayi Destekleme Fonu, Çocuk Esirgeme Kurumu ve Tanıtma Fonunun da aralarında bulunduğu fon ve kurumlara verilecek.

Taslak uyarınca, 18 yaşın altındaki kişilere şans oyunu oynatılamayacak. Oyunlarla ilgili aşırı reklam kampanyaları da düzenlenemeyecek.

Kamu paylarının ve vergilerin aynen ödenmesini de sağlayan taslakla, işletici firma, Milli Piyango İdaresinden onay almadan yeni oyun oynatamayacak ve yeni oyunlar için öncelikle İdareye başvurulacak. Aynı şekilde, mevcut oyunların yıllık oyun planları da İdarenin onayına sunulacak.

İşletici firma, oyun planlarında gün içi ve saatlik oyunlara yer veremeyecek ve oyunlar arasında en az 24 saatlik bir süre bulunacak.

...YASAK FİİLLERİ TEK TEK DÜZENLİYOR
Taslak, devir sonrası denetim ile yasak fiil ve eylemleri de tek tek düzenliyor. Buna göre, hasılatın gizlenmesi ya da kamu kaynaklarının saklanması ve eksik yatırılması gibi durumlarda, işletici firmaya yıllık hasılatın yüzde 5'ine kadar para cezası uygulanacak. 18 yaşın altındaki kişilere oyun oynatanlarla düzenlemelere aykırı diğer eylemlerde bulunanlara da yine hasılata bağlı olarak, belli oranlarda ceza kesilecek.

ÖZELLEŞTİRME SÜRECİ
Milli Piyango İdaresi, taslağı, daha önce Maliye Bakanlığına iletmiş, Bakanlık da, düzenleme için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Kamu İhale Kurumu, Maliye Bakanlığı Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü ve Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünden görüş istemişti.

Gelen görüşlerin değerlendirilmesinin ardından tekrar Milli Piyango Genel Müdürlüğüne iletilen taslak, 7 Ekim salı günü de Milli Piyango İdaresi Yönetim Kurulu'nda ele alındı. Yönetim Kurulunda bazı ufak değişikliklerle kabul edilen yönetmelik taslağı, nihai işlemler için tekrar Maliye Bakanlığına gönderildi.