BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Orjinal bandrollü korsan kitap!

Korsan kitap ile mücadelede denetimlerini sıklaştıran polis, kitapçılarda şaşırdı kaldı. Kitaplar korsan ancak bandroller gerçek!

Abone ol İstanbul'da korsan kitap ile mücadelede denetimlerini sıklaştıran polisin son adresi bir kitapçı oldu. Baskında 5 bin adet korsan kitap ele geçiren polis, kitaplardaki orijinal bandrolleri görünce şaşkınlık yaşadı.

5 bin kitaptaki bandrollerin tamamının orijinal olması dikkat çekti. Bandrollerin korsan satıcılarına nasıl ulaştığı da ortaya çıktı. Orhan Pamuk'un "Masumiyet Müzesi" isimli kitabının da korsan kitaplar arasında yer alması dikkatlerden kaçmadı.

Güvenlik Şube Müdürlüğü polislerinin Fatih Kocamustafaşa'da gerçekleştirdiği operasyonda aralarında Nobel ödüllü Yazar Orhan Pamuk'un son kitabı Masumiyet Müzesi'nin de bulunduğu 5 bin adet korsan kitap ele geçirildi. Rutin baskınlardan birini gerçekleştiren güvenlik şube birimlerinin dikkatini kitapların orijinal değerinin yarı fiyatına üstelik orijinal bandrollü olarak satılması çekti. Konuyu araştıran polis, kitapların üzerinde bulunan bandrollerin seri numaralarından yola çıkarak ilginç bir bilgiye ulaşınca korsancıların oyunu da ortaya çıkmış oldu. Buna göre korsan kitapların üzerindeki bandrollerin, ilkokul çağındaki öğrenciler için hazırlanan hikaye ve boyama kitapları için resmi kurumlardan 10 Kuruş'a verilenler olduğu belirlendi. Oysa kitaplar için basılması gereken bandroller 5 YTL'lik olması gerekiyor. Kitapçıda ele geçirilen korsan kitapların 10 YTL'ye satıldığı ancak piyasadaki gerçek fiyatının 24 YTL olduğu da ifade edildi. Fikri Mülkiyet Hakları Büro Amirliği ekipleri tarafından yapılan baskının ardından ele geçen malzemeler ile ilgili araştırma yapıldığı belirtildi. Olaya ilişkin edinilen ilk bilgilere göre benzer olaylarda kullanılan bandrollerin 2005 yılında Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü'nün Sirkeci'deki binasından çalınması ve amacı dışında kullanılan orijinal bandroller olduğu belirtildi.

Ele geçen korsan kitapların Telif Hakları ve Sinema Müdürlüğü görevlileri tarafından inceleneceği ve bandrollerin korsan yayıncıların eline nasıl geçtiğinin netlik kazanacağı öğrenildi.