BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,72
ALTIN 2.401,58
HABER /  GÜNCEL

Milletvekiline ayda 10 gün tatil geliyor

TBMM içtüzük değişiklik tasarısında, parlamento çalışmalarının her ayın 20 gününde yoğunlaşması, milletvekillerinin de 10 gün kesintisiz izin kullanabilmesi öngörülüyor.

Abone ol

Arınç, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a daha önce verdiği 173 maddelik taslağı dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a iletti. Taslağa göre, TBMM Genel Kurulu'nun her ayın ilk 20 günü çalışması; pazartesi - perşembe olmak üzere haftada 4 gün, 14.00 - 19.00 saatleri arasında mesai yapılması düzenleniyor. Kalan 10 günde de milletvekillerinin seçim bölgelerine gidebilmeleri veya genel kurul dışındaki çalışmaları yürütebilmeleri hedefleniyor. Ayrıca milletvekilerinin ceza gerektirmeyen eylemlerini değerlendirmek ve topluma örnek olmalarını sağlamak üzere TBMM Başkanlık Divanı'nda Etik Kurul oluşturulacak.

İsteyene yargı yolu


TBMM Başkanı hakkında 110 milletvekilince güvensizlik önergesi verilebilecek ve tarafsızlığını kaybettiği gerekçesiyle Genel Kurul'daki oylamada TBMM Başkanı düşürülebilecek.
"Dokunulmazlığının kaldırılmasını üyenin bizzat istemesi yeterli değildir" hükmü kaldırılarak, isteyen milletvekiline yargı yolu açılabilecek. Arınç, anayasada bu konuda bir değişiklik yapılmadan içtüzükteki diğer hükümlerin yürürlükte kalacağını belirtti.

Üye çekme uyarısı

Arınç, ANAP'ın grup kurması üzerine komisyonlarda değişiklik yapılması gerektiğini, 4 kez başvuruda bulunmalarına karşın CHP'den çekilecek üyelerin bildirilmediğini açıkladı. Arınç, bu durumda TBMM Başkanlığı'nın kendiliğinden üye düşürmesini sağlayacak değişikliğin de taslakta yer aldığını vurguladı. Arınç "2 aylık bir inceleme süresi sonunda kabul gören taslağı Meclis'e sunacağız. 2006'nın ilk altı ayında çıkarılacağını ümit ediyorum" dedi.

Kaynak: