BIST 10.046
DOLAR 32,38
EURO 34,77
ALTIN 2.410,42
HABER /  POLİTİKA

MHPnin AK Partiyi geçtiği anket

Ortadoğu gazetesinin yayınladığı seçim anketine göre MHP birinci parti çıkıyor.. Üstelik gazete çok iddialı..

Abone ol

Ortadoğu gazetesinin yayınladığı seçim anketine göre MHP birinci parti çıkıyor.. Üstelik gazete "bu anketi bir yere not edin göreceksiniz en yakın sonuç bu ankete yakın çıkacak" diyecek kadar iddialı..

İşte Ortadoğu gazetesinde yayınlanan o anket sonucu:

"3 aydır 45 ilde yaklaşık bir milyon kişi ile yüzyüze yapılan görüşmenin sonuçlarını değerlendirip oluşan sonucu nihayet kamuoyu ile paylaşabileceğiz.
Sokakta, kahvehanede, iş yerinde ... birileri size bu anket çerçevesinde sorular sorduğunda pek çok kişi "hangi parti ya da anket şirketi adına" bu anketin yapıldığını sormuş, ama her defasında da "bir firma ya da parti adına yapmıyoruz" cevabını almıştı. İşte o anket bu ankettir.

Bu anket, herhangi bir profesyonel anket kuruluşu tarafından yapılan "istenen sonuca yönelik" sorulardan oluşan bir anket değildir. Tamamen gönüllülerden oluşmuş, hiç bir tuzak sorusu olmayan bir ankettir. Her ilde yirmişer kişiden oluşan gönüllüler, elde ettikleri sonuçları birbirinden bağımsız olarak (çoğunlukla e-posta ile) yollamışlar, aynı ilde aralarında tutarsızlık olanlar değerlendirme dışı bırakılmıştır.

Bu anket sonucunda hiç bir parti ya da kuruluştan tek kuruş para alınmamış, kimseye de tek kuruş para ödenmemiştir.

Sorulan sorular gayet basittir. Alınan cevaplar da oldukça yalındır.


Soru : Türkiye'nin durumundan memnun musunuz?

Cevap : Memnun değilim %87 , Memnunum %8, cevap yok %5

Soru : AKP hükümetinden memnun musunuz?

Cevap : Memnun değilim %89, Memnunum %4, cevap yok %7

Soru : Hangi partiye oy vereceksiniz?

Cevap : MHP %34, AKP %19, CHP %13, DSP %6, DYP %4, diğer %11, Cevap yok %13.


Bu anketin ilk sonuçlarının elde edildiği 2 ay öncesine göre AKP'nin oy oranındaki bariz düşüş de dikkat çekicidir. 2 ay öncesine kadar %22-25 arasında gözüken AKP oylarının %19'lara gerilemesi, seçim yaklaştıkça daha da gerileyeceğini işaret etmektedir.

Anket sonuçları elbette yanıltıcı olabilir. Fakat bu anketin, profesyonel anket kuruluşlarının partilerden para alarak yaptıkları anketlere göre, doğru sonuca daha yakın olacağını da herkes takdir eder herhalde.

Elde edilen veriler üzerinde hiç bir katkı yapmadan varılan sonuçlar böyledir. Görünen o ki, medya-anket kuruluşları-parti işbirliği ile yönlendirme ve etkileme amaçlı anketleri hiç bir şekilde itibara almıyor, kendi bildiği, hissettiği gibi kararını veriyor insanlarımız.

Bu yazıyı okuyanlardan bazıları, gerçek sonucu değil, gönlümüzden geçenleri yazdığımızı iddia edebilir. Bilsinler ki gönlümüzden geçenleri yazsa idik, Türk Milliyetçilerinin dışındakilere tek bir oy dahi vermememiz gerekirdi.

Millet iradesinin, "alternatifsizlik" üzerine kurulu çirkin politikayı bozup, kendi bünyesinden alternatifler ürettiğinin çok güzel bir belgesidir bu sonuçlar.

Millet, iradesi ile, "alternatifi yok" dayatmasına kanmayıp, daima bir çıkış yolu, bir kurtuluş yolu bulabilmektedir.

Yukarıdaki sonuçlardan da bu açıkça görülmektedir.

Bu sonuçları saklayınız. İlk genel seçimden sonra, sonuca en yakın tahminin bu olduğunu göreceksiniz.

Yanılma ihtimalimiz olabilecek tek sonuç AKP'nin %19 oranında tutunmuş olması olabilir. Çünkü AKP belki de barajı bile geçemeyecektir. Mümkün değil diyenlere DSP örneğini hatırlatırım. %21'lik DSP'yi %1'e düşüren bu millet, %32'lik AKP'yi de elbette %10'un altında bırakacak kararlılığı göstermeye muktedirdir.

Çünkü Millet iradesi asla şaşmaz.

Hükümetten memnun olmayanların oranı %89 olan bir ülkede, nasıl olur da anket kuruluşlarının yayınladıkları ankette bu parti yüksek oy oranıyla birinci olabilirki? Siz aptal mı sanıyorsunuz milleti?" 

Mehmet Çelebi/Ortadoğu