BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

MHP'li Vural laf attı ortalık karıştı

Meclis'te tam bir fırtına havası var! MHP'li Vural, Divan'a laf atınca ortalık karıştı. İşte o ağız kavgası;

Abone ol

TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliği teklifinin 3. maddesinin görüşülmesine başlandı. Genel Kurulda, Danışma Kurulunda uzlaşma sağlanamaması üzerine BDP, MHP ve CHP grup önerileri görüşüldü.

Grup önerilerinin reddedilmesinin ardından Anayasa değişikliği teklifinin, Anayasanın ''Seyahat Hürriyeti'' başlıklı 23. maddesinde değişiklik içeren 3. maddesinin görüşülmesine geçildi.

TBMM Genel Kurulunda, CHP'nin, 1 Mayıs 1977'de Taksim'de 37 kişinin öldüğü, birçok kişinin de yaralandığı olayların açığa kavuşturulması için verdiği Meclis araştırılması önergelerinin bugün görüşülmesine ilişkin önerisi ele alındı.

Önerinin lehinde konuşan CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, İstanbul Valiliğinin, bu yılki 1 Mayıs kutlamalarının Taksim'de yapılmasına izin verilmesini kararını olumlu karşıladıklarını belirterek, Meclisin alacağı başka bir kararla da bu kararı tamamlaması gerektiğini kaydetti.

Anadol, AK Parti Çorum Milletvekili Agah Kafkas'ın, bir gazeteye verdiği mülakatta, ''1 Mayıs'ta Taksim alanına gideceğim ve kanlı 1 Mayıs 1977 olaylarının faillerinin ortaya çıkması gerekiyor'' dediğini ifade ederek, ''Kanlı 1 Mayıs 1977, yıllarca Taksim'in işçilere kapatılmasının gerekçesi olarak gösterildi. Taksim Meydanındaki İntercontinental Otelinin 5. katından kimler ateş etti? Orada hangi polisler vardı? Bunların ortaya çıkartılması lazım'' şeklinde konuştu.

AK Parti'lilere, ''Siyasi cinayetlerin, faili meçhul cinayetlerin araştırılması için daha önce verdiğimiz önergeleri reddettiniz, bari bunu reddetmeyin. Gladio, derin devlet işte burada. Buralara inmezseniz, o zaman bütün söylediklerinizi kara tahtadaki tebeşirle silersiniz'' diye seslenen Kemal Anadol, olumlu oy beklediğini söylediği Kafkas'ın önergelerine ne oy vereceğini merak ettiğini söyledi.

"VAR MI ÖYLE 3 KURUŞA 5 KÖFTE?"

Önerinin aleyhinde söz alan Agah Kafkas, Meclisin, sabahlara kadar, demokrasinin daha da yükseltilmesi amacıyla çalıştığını kaydetti.

CHP'nin önerisinin, demokratik açılımı engelleme girişimlerinden birisi olduğunu ifade eden Kafkas, 1 Mayıs her gündeme geldiğinde, ''Kanlı 1 mayıs 1977 olaylarının'' açıklığa kavuşturulması gerektiğini söylediğini bildirdi.

YAKUT İLE VURAL ARASINDA TARTIŞMA

Anadol'un konuşmasının ardından CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu da ''sataşma olduğu'' gerekçesiyle söz istedi. TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, sataşma olmadığını belirterek, Kılıçdaroğlu'na söz vermedi. Bu sırada, Genel Kurulda tartışma yaşandı.

Yerinde oturan MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural laf atınca, Yakut, ''Hiç kimseden öğrenecek değilim, hele sizden hiç öğrenecek değilim'' diyerek Vural'a yanıt verdi. Sadık Yakut, Vural'ın konuşmasına devam etmesi üzerine, ''Oturduğunuz yerden hep Başkanlık Divanına sataşıp duruyorsunuz. Muhatabım siz değilsiniz'' dedi.

Vural'ın, ''Ne biçim konuşuyorsun orada'' demesi üzerine ise Yakut, ''İstediğiniz kadar bağırıp çağırın'' sözlerini sarf etti. Yakut, Vural'ın, ''Dikkatli ol'' sözlerine de ''Siz de başkana karşı konuşurken dikkatli olun'' karşılığını verdi. MHP'li Vural'ın ''Nazik olun'' sözleri üzerine ise Sadık Yakut, ''ben naziğim'' dedi.

Tartışma sırasında bazı MHP'li milletvekillerinin sıra kapaklarına vurduğu görüldü.

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır da Başkanvekili Yakut'u, Oktay Vural'a olan karşı tavrından dolayı kınadığını söyledi.

Yakut, Şandır'ın ''Azarlıyorsunuz'' demesi üzerine, ''Ben kimseyi azarlamıyorum, hiçbir grup başkanvekilinin Meclisi idare eden başkanvekillerini azarlama hakkı yok'' diye konuştu.

"ASGARİ ÜCRETLİNİN SIRTINDAN AĞALIK YAPANLAR..."

CHP Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi de Anayasa değişikliği teklifinin, Türkiye'de özgürlükleri yok edecek ''dikta rejiminin alt yapısını oluşturduğunu'' iddia etti. Selvi, ''Hayatı boyunca asgari ücretlinin sırtından ağalık yapanlar, burada birden emeğin yanında olduğunu söylüyorlar. Sendikacılık kapalı kapılar ardında yapılmaz. İktidar olmanın avantajlarını kullanıp işçileri perişan eden, 'sendikalı oldu' diye yüz binlerce işçiyi ekmeğinden edenler; sendika, emek ve özgürlükten bahsetme hakkına sahip değildir'' diye konuştu.

Önerinin lehinde söz alan BDP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal ise ''faili meçhul cinayetlerin ve darbelerin ortaya çıkartılmasına karşı çıkacaksınız, sonra da bu Anayasa değişikliğinin emekçiler için olduğunu söyleyeceksiniz. Bunu kabul edemeyiz'' dedi. Geçmişteki bütün faili meçhul cinayetler ortaya çıkartılmadan, 1 Mayıs'ın ''Emek ve Dayanışma Günü'' olarak ilan edilmesinin bir anlamı olmadığını kaydeden Birdal, ''Kanlı 1 Mayısın araştırılması demek, İttihat Terakki ile yüzleşmek demek, 6-7 Eylül İstanbul olaylarının sorgulanması demek'' diye konuştu.

Konuşma ve tartışmaların ardından, CHP'nin önerisi reddedildi.